Prostreno.cz

Jídlo pro hezkou a zářivou pleť

Správná výživa se pozitivně projevuje nejen na naší imunitě a při funkci našeho srdce, ale také na naší kůži, pleti, vlasech a nehtech. Pokud tedy chceme vypadat zdravě, je nezbytné dodržovat správné zásady v našem jídelníčku!

Věděli jste, že kůže je největší orgán našeho těla? Je hodně prokrvená a přístupná látkám, které kolují v našem organismu. Abychom naši kůži udrželi krásnou, pevnou a silnou musíme jí dávat dostatek živin, které ji ochrání před působením nežádoucích vlivů.

Ovoce a zelenina

Denně bychom si měli dopřát až půl kila ovoce a zeleniny a dostatečný přísun potom vidíme i na naší kůži. Mikroživiny a antioxidanty, které zelenina obsahuje (např. Vitamin C) chrání naší kůži před poškozením.

Voda

Naše tělo je ze 60 % tvořeno vodou a je teda jasné, že naše buňky musí být hydratované, aby byla zdravé. Denně bychom měli vypít alespoň 2,5 litru vody (konkrétněji cca 35 ml tekutin na 1 kg naší váhy). Co se týče alkoholu, tak jeho konzumace snižuje hladinu vitaminu A v těle a ten se pak nemůže podílet na udržování zdravé kůže, určitě mi dáte za pravdu, že druhý den po flámu vaše pleť není zrovna nejhezčí a často vám na ní vyskočí i nějaký pupínek, a navíc pít alkohol společně se slunečním zářením zvyšuje riziko rakoviny kůže. V celkovém měřítku, pokud alkohol vynecháte, určitě prospějete i jiným částem těla, třeba játrům.

Spánek

Dostatečný spánek má také pozitivní vliv, jak bude naše pleť vypadat. Spát bychom měli 7–9 hodin denně.

Tuky

Tuky jsou pro naší kůži nezbytné. Nenasycené mastné kyseliny jsou součástí buněk, ze kterých je naše kůže tvořena. Abychom jich měli dostatek, měli bychom tuky přijímat ve stravě pravidelně. Omega-3 a omega-6 jsou také velmi důležité, protože se zapojují do řízení zánětlivých procesů – nejlepším zdrojem omega-3 EPA a DHA jsou mořské ryby.

Rostlinné potraviny

V jídelníčku by určitě neměly chybět rostlinné potraviny, protože vitamin E, polyfenoly a antioxidanty jsou také velkými hráči při ochraně naší kůže. Buňky budou raději, když náš jídelníček budou z velké části tvořit potraviny rostlinné – maso totiž každý den opravdu nepotřebujeme a někdy bychom ho měli vyměnit třeba za luštěniny, nebo jiné náhražky, jako třeba tofu, nebo sójové výrobky.

Kolagen

A pokud máte všech výše zmíněných 5 bodů zmáknutých, tak určitě můžete k tomu začít užívat i kolagen. A dejte si pozor, až budete kolagen objednávat, aby byl nejlépe z mořských ryb, obsahoval vitamin C a aby byl hydrolyzovaný.

Dodržováním všech těchto tipů určitě uděláte hodně nejenom pro zdraví své kůže. A pokud jste to vše zvládli, tak si určitě můžete dopřát i kolagen, ale nezapomínejte, že pokud je vaše životospráva nic moc, tak vám suplementace kolagenu určitě nepomůže a budou to vyhozené peníze.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat