Prostreno.cz

Nejhorší denní doba pro konzumaci těstovin, pizzy a pečiva

Koláček, kousek pizzy, ale i obyčejný rohlík. Touha po jednoduchých sacharidech ohrožuje postavu i kvalitu spánku. Kdy je radši nejíst a co si dát večer po cvičení?

Ve světě wellness mají sacharidy špatné jméno. Kde kdo tvrdí, že je to živina, která okamžitě zvýší tělesnou hmotnost a přidá obliny bokům a stehnům. Pravda je taková, že i když většina přijímaných sacharidů je v trávicím traktu metabolizována na glukózu, která slouží jako zdroj energie pro všechny buňky v těle, není sacharid jako sacharid. Některé z nich jsou vyloženě zákeřné!

Vždycky máte na výběr

Sacharidy se nenacházejí pouze v chlebu a těstovinách. Bývají nedílnou součástí obilných potravin (rýže a další), ale taky škrobové zeleniny, jako jsou brambory. Vlastně je najdete i v kukuřici a luštěninách. Faktory, které rozhodují o vhodnosti sacharidů, jsou hned dva. Prvním z nich je glykemický index, druhým původ, konkrétně to, zda jsou sacharidy celozrnné či nikoli.

Glykemický index (GI) je měřítkem účinku sacharidů na hladinu cukru v krvi. Sacharidy s nízkým až středním GI se nacházejí v hnědém zrnitém chlebu či sladkých bramborách. Tyto potraviny tělo tráví pomalu, to znamená, že mají jemný vliv na hladinu cukru v krvi. Naopak sacharidy s vysokým GI, kterým se říká „jednoduché“(šumivé nápoje, těstoviny z bílé mouky, bílá rýže, pizza, pečivo či lívance), jsou tráveny rychle, což hladinu cukru v krvi zvyšuje.

Rozdíl je v tom, že zatímco první možnost dodává organismu energii, ta druhá vyvolává hlad a letargii. Dietologové přitom upozorňují, že co se týče nejlepší a nejhorší doby na sacharidy, tak odpověď je jasná.

Po workoutu doplňte palivo

Pokud si vyberete správný druh sacharidů, můžete si plátek celozrnného chleba s kvalitní šunkou a sýrem klidně dopřát ke svačině nebo k večeři, tedy po páté až šesté hodině odpolední, která je takovou pomyslnou, „bezpečnou“ hranicí pro všechny, kdo se snaží udržet si váhu.

Dobré sacharidy jsou žádané hlavně po fyzické aktivitě, neboť obnovují svalový glykogen a pomáhají regenerovat svaly. Jestli tedy cvičíte až na sklonku dne, vlastně chvíli před spaním, neohlížejte se na čas, palivo po fyzické aktivitě vždy doplňte menším množstvím správných sacharidů doprovázených lehce stravitelnými bílkovinami (vejce, řecký jogurt, tvaroh, sýr cottage a podobně).

Už zase jsou ty džíny těsné!

Jestliže však sacharidy výše uvedené kritérium nesplňují a vy si večer dopřejete bagetu, hranolky, bílý rohlík a sušenky, před ulehnutím do postele neudržíte stabilní hladinu glykémie. To způsobí, že se zanedlouho objeví další chuť k jídlu, popřípadě přejídání, s tím spojené přibývání na váze, ale i stres z výčitek. Výsledkem toho všeho je horší kvalita spánku a nedostatečná regenerace těla během nočního odpočinku. Když už tedy musíte mít nějaký ten sacharidový hřích, tak radši ráno. Přes den jeho dopady lépe zpracujete.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat