Prostreno.cz

Pomeranč je zdravým občerstvením nejen při dietě

Věděli jste, že pomeranč vás zasytí lépe než rohlík nebo třeba müsli tyčinka? Moc se nemluví ani o tom, že předchází šedinám a zachovává barevnou stálost vlasů!

Lidé konzumovali pomeranče již před sedmi tisíci lety, jak dokládají archeologické nálezy. V této době se pojídala nejen šťavnatá dužina, ale i nahořklá slupka, zřejmě za účelem zmírnění trávicích obtíží. Do Evropy se tyto plody dostaly během nadvlády Římské říše, pravděpodobně někdy kolem prvního století našeho letopočtu, kdy si je ale mohli dovolit jen bohatí. To dnes naštěstí už neplatí! Jaké výhody mají pomeranče při dietě i mimo ní?

Sladké fitness tajemství

Na co se při hubnutí klade velký důraz? Mezi obvyklými radami nikdy nechybí doporučení ohledně adekvátního příjmu vlákniny, která předchází přejídání a snižuje tak celkové množství přijatých kalorií. Zároveň ředí obsah odpadních látek a urychluje jejich vylučování z těla. Možná se budete divit, ale pomeranče mají vlákniny celkem dost, proto jsou až čtyřikrát sytější než sladké rohlíky, jak naznačují odborné studie. Z těch také vyplývá, že zasytí dvakrát více než müsli tyčinka. Pomáhají ovšem i jinak.

Jejich obsažený draslík zahání únavu, přičemž zabraňuje zavodňování a tím i otokům. Vápník zase zreguluje hormonální činnost a vitamin C posílí imunitu. To jsou důvody, proč jsou vnímány jako přínosná součást redukčního jídelníčku. I když jste ale s postavou spokojení, neměli byste je v obchodě přehlížet!

Co sousto, to užitek pro zdraví

Složení zmíněných oranžových pokladů podporuje vitalitu i duševní svěžest, zatímco aktivuje žlázy s vnitřní sekrecí a zastavuje krvácení z dásní i nosu. Příznivý vliv má také na kosti, zuby, srdeční činnost i elasticitu cévních stěn. Rovněž plní ochrannou funkci před oxidačním stresem a nesoustředěností. Pomerančům nelze upřít ani kosmetické přednosti. Vzhledem k faktu, že platí za zdroj biotinu neboli vitaminu B7, zpomalují tvorbu vrásek, zachovávají barevnou stálost vlasů a oddalují šediny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat