Prostreno.cz

Jak zatočit s neustálým hladem

Pocit hladu je naprosto běžný pocit, který má každý z nás. Problém ale je, pokud se cítíte hladoví většinu dne, to není ani nic příjemného. Nehledě na fakt, že pokud máme hlad, jsme většinou podrážděnější, máme problémy s pozorností a koncentrací.

Ten nejčastější důvod je fakt, že jíte vzhledem ke svému dennímu výdeji malý objem jídla. Dejte si na pocity hladu pozor, protože by postupem času mohly přejít ve vlčí hlad a tomu, jak mnozí z nás vědí, zkrátka neporučíme! Jaké jsou ale další nejčastější důvody hadu?

Vaše strava obsahuje málo bílkovin

Proč je dostatečné množství bílkovin ve stravě důležité? Bílkoviny ze všech makroživin nejvíce zasytí. Pomáhají zvyšovat hladinu hormonu, který má na svědomí pocit sytosti (leptin), a naopak redukují produkci hormonu, který může za váš neutuchající hlad (ghrelin).

Spánek

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je podle mého názoru nejdůležitější záležitostí pro vaše zdraví. Vrátíme se k hormonům sytosti a hladu z předchozího odstavce. Pokud dost spíte, pomáháte tím udržovat přiměřenou hladinu ghrelinu. Pokud spíte málo, vede to k jeho vyšší hladině, a to se projeví větším pocitem hladu. V případě, že vás trápí pocity hladu a myslíte, že jste vyzkoušeli všechno, se zaměřte na kvalitní, ničím nerušený spánek v délce trvání 7–8 hodin. 

Špatný pitný režim

Dostatek tekutin zajišťuje efektivní látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Umožňuje plnou výkonnost orgánů těla, tělesných i duševních funkcí. Naopak nedostatek vody v organismu způsobuje problémy akutní i chronické. Bez vody vydrží organismus velmi krátkou dobu, už po dvou dnech nastávají závažné poruchy homeostázy. Optimální příjem pro dospělého člověka představuje 3540 ml/kg.

Pijete často smoothie či ovocné freshe? Taková snídaně nebo svačina zasytí méně než pevné jídlo. Vypít smoothie trvá mnohem kratší dobu než sníst jablko nebo banán. Proto možná máme tendenci tekutých věcí vypít více, než by bylo třeba. Kvůli odšťavnění taky chybí vláknina, která je obsažena hlavně ve slupkách či zrníčkách. Proto platí, že ovoce bychom měli jíst, a ne pít a hlavně, ve freshi nám postupem času už nezůstávají vitaminy a vlastně pak pijeme už jen cukr…

Málo vlákniny ve stravě

Dostatek vlákniny v jídelníčku je další vychytávkou, která zkrotí hlad. Vláknina prodlouží dobu trávení, zpomalí vyprazdňování žaludku a příznivě působí na hormony leptin a grelin.

Jíte nevědomě

Pokud jíte moc rychle a hltáte, nedáváte svému tělu dostatek prostoru na to, aby si vůbec uvědomilo sytost. Ve výsledku tak ještě můžete sníst mnohem více jídla, než je potřeba. Jezte nejlépev klidu u stolu, který slouží k jídlu a zapomeňte chvíli na telefon nebo televizi a u jídla nepracujte.
Hlad a jeho uspokojení je zkrátka přirozenou potřebou organismu. Jak jsme si ukázali, zvýšený hlad může být způsoben různými důvody. Pravděpodobně děláte chybu ve skladbě svého jídelníčku, málo spíte a nezvládáte se úplně dobře vyrovnávat se stresem. Nebo jednoduše příjem nestačí vašemu výdeji.





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat