Prostreno.cz

Který tuk je pro naše tělo tím nejlepším

Co je zdravější? Babička by jistě řekla, že máslo. Ale to je přece špatné pro naše srdce. Jak je to tedy s účinky olejů, tuků nebo másla na naše tělo?  

Máslo, tuk nebo olej

V sedmileté studii provedené v 18 zemích zjistili kanadští vědci, že mastné kyseliny z másla snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice. Podle studie je jedno, zda konzumujete nasycené nebo nenasycené tuky, abyste ochránili srdce. Hlavní je, abyste jedli hodně přírodních a žádné průmyslově zpracované tuky.

Jak na tom tedy jednotlivé výrobky jsou?

Řepkový olej

Obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin a má lepší poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin než olivový olej, a téměř žádný cholesterol. Kromě toho je bohatý na vitamin E a karoteny, které chytají volné radikály. Kupujte olej vždy v tmavé láhvi a skladujte ho v temnu a chladu.

Kokosový tuk

Ze sušené dužiny kokosového ořechu vzniká trvanlivý a chuťově neutrální olej. Při pokojové teplotě zůstává v pevném stavu, a proto se označuje jako tuk. Ze všech rostlinných tuků má kokosový tuk nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin, především kyseliny laurinové. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi, který chrání před ukládáním tuku. Kromě toho obsahuje kyselinu kaprylovou, která rovnoměrně zásobuje mozek energií.

Máslo

Opravdový přírodní produkt, jediná přidaná látka je smetana. Jenom při dietních variantách se přidávají škrob, aroma a konzervační látky. Vysoký podíl nasycených kyselin způsobil, že máslo se roky považovalo za špatné pro srdce a způsobuje nadváhu. Nezávislé studie tohle všechno nyní vyvrátily. Dnes už víme, že kyselina máslová je velmi lehce stravitelná, působí dokonce protizánětlivě na střevní sliznici.

Olivový olej

Olivový olej se lisuje z celého plodu včetně pecky. Ze všech rostlinných tuků má nejvyšší podíl omega-9 kyselin, která působí pozitivně na krevní oběh a srdce a hladinu cholesterolu. Polyfenoly zajišťují jeho typickou chuť a májí protizánětlivé a protirakovinové účinky. Bohužel až v 80 procentech obsahuje olej, který koupíte v supermarketu, také změkčovadla a pesticidy. Dobrou kvalitu za dobrou cenu seženete jen u přímých prodejců.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat