Prostreno.cz

I nezdravé stravování má vliv na šedivění vlasů

Počítáte nové šediny, které jste ještě před pár dny neměli? Možná je to důsledek nezdravého stravování, možná spíše vizitka genetiky a hormonální nerovnováhy.

Nikdo asi nepochybuje o tom, že šediny jsou typickým příznakem stáří, stejně jako třeba vrásky. Ovšem pozor, bylo by chybou myslet si, že bílé vlasy lze vyčítat jen požehnanému věku. Ostatně, z nejrůznějších průzkumů vyplývá, že mužům se začínají objevovat kolem třicítky, ženám zhruba o pět let později. Co všechno tedy stojí za jejich vznikem a proč je máte dříve, než jste očekávali?

Viník genetika 

Genetika může být slabinou, ale i předností. Koneckonců, náš zdravotní stav i to, jací jsme a jak vypadáme, do velké míry předurčují právě geny. Tento faktor převládá i o v otázce, kdy naše hříva začne ztrácet barvu. Bez ohledu na to, zda se nám to líbí či nikoli, dědičnost promlouvá do mnoha aspektů každodenního života. A nelze ji ničím „oblafnout“.

Nechtěné vedlejší účinky stravy 

Odborníci zastávají názor, že ve vysokém procentu případů může za předčasné bělení kštice nedostatek pigmentu melaninu. Tak samozřejmě, zní to vcelku logicky. Jeho přirozená „výroba“ pak přímo závisí na zdravé výživě obohacené o vitaminy, minerály, antioxidanty a bílkoviny. Pokud si však potrpíte spíše na tučná jídla a zpracované potraviny, hladina melaninu klesá pod přijatelnou hladinu, což vede k šedinám.

Vzpoura hormonů 

Hormonální nerovnováha se projevuje všelijak. Někomu způsobí nekontrolovatelné přibírání na váze, nadměrné pocení a nespavost, jinému zase permanentní únavu, nechutenství nebo akné. Hormony mají obrovský vliv i na produkci zmíněného melaninu, jak potvrzují četné studie. Nejsou-li ty vaše v harmonické rovnováze, žádný div, že vás pohled do zrcadla příliš netěší.

Vina životního prostředí 

Že je životní ovzduší všechno, jen ne vyhovující, na to odborníci poukazují neustále. Světová zdravotnická organizace kupříkladu prohlašuje, že devět z deseti lidí dýchá znečištěný vzduch plný toxinů a karcinogenních látek. Co má tohle společného s tím, že si musíte barvit vlasy každý měsíc? Vlastně všechno. Tyto škodlivé sloučeniny urychlují stárnutí pleti a negativně působí i na vzhled a kvalitu koruny krásy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat