Prostreno.cz

Navyšte spotřebu ovoce a zeleniny pomocí jednoduchých triků

Jak do jídelníčku zahrnout více ovoce a zeleniny? To by vám poradil třeba slavný hudebník Paul McCartney, který je propagátorem bezmasých pondělků. Docílit toho můžete ale i jiné dny!

Ovoce je zdravé a zelenina zrovna tak, proto bychom obojí měli jíst každý den. Jenže v jakém množství? Dobrá otázka. Mezi odborníky se mluví o 400 gramech, které lze rozdělit do pěti 80 gramových porcí. Vychází to ze zjištění, že tento příděl poskytne tělu dostatek vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, čímž se sníží riziko mnoha chronických onemocnění, a to včetně rakoviny. Přijde vám to jako nesplnitelný cíl? Zkuste na to jít takhle!

Začněte už od rána

Pokud máte s konzumací pěti porcí ovoce a zeleniny trochu problém, výživoví poradci navrhují zakomponovat tyto potraviny už do snídaně. Co byste řekli třeba na vaječnou omeletu s paprikou a rajčaty? Nebo misku ovesných vloček či jogurtu s plátky banánu, jahod a borůvek? Umíchat si můžete také ovocný koktejl. Ten je ideální v případě, že kvůli nedostatku času snídáte „za chodu“ cestou do práce.

Přizpůsobte recepty vlastním potřebám

Nezáleží na tom, jakou konkrétní zeleninu při vaření používáte. Když zdvojnásobíte množství uvedené v receptu, může být výsledný pokrm nejen chutnější, ale i nutričně bohatší. Tak se nedržte při zemi a upravte si gramáž šťavnatých surovin podle své chuti!

Vyzkoušejte jednodenní vegetariánství

Meatless Monday neboli bezmasý pondělek. Tak se jmenuje kampaň, kterou v sídle OSN často propaguje i slavný zpěvák a člen bývalé skupiny The Beatles Paul McCartney. Ten v ní vidí způsob, jak světu ulevit od emisí a skleníkových plynů, neboť jako zastánce ekologie tvrdí, že až 80 procent těchto škodlivých látek pochází z živočišné výroby a produkce dobytka. Že vám na srdci dobro planety zase tak docela neleží? Podívejte se na to z jiného úhlu. Vzdáte-li se na jeden den masa, přičemž ho nahradíte ovocem a zeleninou, podstatně tak příjem těchto zprostředkovatelů cenných živin navýšíte, nebo snad ne?





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat