Prostreno.cz

Dopřejte si olejové zdraví na lžičce

Stále více lidí si raději přeje přírodní alternativy místo tradiční medicíny. Takže svůj velký boom slaví celostní, biomedicínská a další alternativní způsoby léčby – detoxikační kúry, Bachovy květy, kineziologie nebo ajurvéda. A v neposlední řadě je to olejová kúra. Jednou z jejích předností je podpora zdraví ústní dutiny, ale nejen to.

Znáte výplach olejem? U této ayurvédské metody držíte po dobu dvaceti minut v ústech rostlinný olej. Potom se olej vyplivne. Tak se z úst dostanou všechny toxické látky, a tím se nedostanou do organismu a nemohou způsobovat nemoci.

Blahodárné účinky olejového výplachu

V indickém léčitelství se kloktání olejem používá velmi často. Během výplachu se v ústech zabijí všechny škodlivé bakterie a odplaví se jedovaté látky. Zatímco držíte olej v ústech po delší dobu, jemně masírujete i dásně, které se díky tomu lépe prokrvují. Dokáže také potlačit vznik kazů a plaku, a zároveň redukuje zápach z úst. To ovšem není všechno! Vyplachováním olejem má ale i další vynikající účinky na zdraví. Pomáhá při bolestech hlavy, kožních problémech, revma, poruchách spánku a artróze.

A jak na to?

Olejový výplach byste měli provádět ráno na lačný žaludek. Nejlépe třeba během sprchy nebo ranní toalety. Tak si vyplachování zařadíte do svého každodenního života, aniž by vám zabíralo čas. Použijte velmi kvalitní za studena lisované oleje. Kokosový olej se svými protizánětlivými vlastnostmi nebo sezamový olej kvůli antibakteriálním účinkům jsou ideální.

Nejdříve si očistěte jazyk a potom si dejte polévkou lžíci oleje do úst. Zatímco si převalujete olej 15 až 20 minut v ústech, protahujte ho i mezi zuby. Olej udržujte v neustálém pohybu. Rozhodně ale nekloktejte a olej nepolykejte. Obsahuje totiž jedovaté látky a bakterie, která se nesmí dostat do krevního oběhu. Po uběhnutí doby olej vyplivněte a zuby si můžete vyčistit běžným způsobem.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat