Prostreno.cz

Nezdravé potraviny vám mohou zkrátit život

Některé potraviny jsou až přehnaně průmyslově zpracované, takže obsahují velký podíl zdraví nebezpečných složek, které by rozhodně neměly být součástí jakékoli stravy. Víte, které to jsou?

Některé potraviny jsou pro tělo doslova jed. Ne takový, že by nás otrávil a my ve vteřině umřeli, ale takový, který naše zdraví zhoršuje pomalu den po dni – aniž bychom to poznali.

A takový druh jedu je v těch potravinách, po kterých mnozí sáhnou pro jejich jednoduchost přípravy nebo si na jejich konzumaci už zvykli a nepřemýšlejí o tom, co to pro ně znamená.

Zpracované potraviny obsahují většinou velké množství tuku, cukru a prázdných kalorií, které sice dodávají energii, ale žádné živiny. Konzumace těchto složek je spojená se zvýšeným rizikem vzniku různých onemocnění, od srdečních problémů až po obezitu, které mohou vést až k předčasné smrti.

Které potraviny to jsou?

Následující potraviny zkracují váš život podle expertů o celé roky.

Sladké nápoje

Limonády, džusy nebo nápoje se sladidly. Například Organizace pro výživu Spojených států je řadí ve své klasifikaci mezi potraviny, jejichž obsahové látky jsou převážně průmyslově zpracovaných. To znamená, že nemají téměř žádné složky kulinárního použití. Do stejného seznamu patří i sladkosti, bonbony, pralinky, ale housky.

Balená zmrzlina

Balená zmrzlina na dřívku a zmrzlinové dorty jsou na seznamu „nežádoucích potravin“ také. Je potřeby vždy se podívat na složení, abyste většinou zjistili, že jejich součástí není mléko, ale nekvalitní prášek. Stejně tak často obsahují hodně cukru, což také není zdravé.

Hamburgery

Hamburger může být zdravý, pokud je vyroben z přírodních surovin – od housky až po maso. Jen tak si můžete být jistí, že jíte maso pravé, a ne to průmyslově zpracované. K těm ale nepatří hamburgery z fast foodu nebo supermarketu.

Mražené potraviny

Podobně jsou na tom i hlubokozmrazené potraviny jako pizza, těstoviny nebo takzvané „jídlo k televizi“. Kromě výše uvedených průmyslových látek mají navíc také velký podíl konzervantů, které jsou pro zdraví velmi škodlivé.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat