Prostreno.cz

Těmto dietám se raději vyhněte

Kalhoty jsou vám trochu těsné a při chůzi po schodech se najednou rychle zadýcháte? Je mnoho důvodů, proč chtějí lidé zhubnout – rozhodující je většinou to, jak se sami vidíme, a jaký máme pocit. Ale shodit špeky může je v mnoha případech nutné především ze zdravotních důvodů. Pokud potřebujete nějaké kilo ztratit, rozhodně to nezkoušejte pomocí následujících diet.

Kdo chce zhubnout zdravě, potřebuje především hodně trpělivosti. Základem pro dlouhodobý úspěch je zásadní změna jídelníčku a pravidelný pohyb. Radikální diety vedou často jen k jojo efektu. Víte, které mohou dokonce ohrozit váš život?

Dostatek ovoce a zeleniny, ale málo ryb a masa. Cílem acidobazické diety je dodat tělu co možná nejvíce okyselující potraviny. Při ketogenní dietě se musíte vzdát sacharidů a u acai-dietě je na jídelníčku právě acai.

Acidobazická dieta

Podle této diety se potraviny dělí na kyselé a zásadité. Nemá to nic společného s jejich chutí, ale s odpadními produkty, které v našem těle vznikají při jejich zpracovávání. Dietní koncept vychází z toho, že je nutné dosáhnout acidobazické rovnováhy, která má regulovat metabolismus, střevní mikroflóru a také tělesnou váhu.

Je založená na konzumaci ovoce a zeleniny, protože mnoho z nich patří k těm zásaditým. Naproti tomu se doporučuje jíst jen relativně málo masa a ryb. Čerstvé mléko a podmáslí jsou téměř neutrální, takže povolené. Jen byste se měli vzdát (nebo alespoň hodně omezit) kávu, černý čaj a alkohol, protože v těle působí kyselinotvorně. Lepší jsou bylinkové a ovocné čaje a minerální voda nebo ovocné nápoje.

Přesto, že by mohla dieta znít logicky, a tudíž zdravě, není lékaři příliš doporučována. Jejím největším rizikem je překyselení tkání.

Acai dieta

Při této dietě má stejnojmenné ovoce pomoci s hubnutím. Neznamená to ale, že byste měli jíst výhradně jenom acai. Ovoce by mělo pouze povzbudit metabolismus, dodat energii, podpořit imunitní systém a zasytit.

A jakkoli budete mít po této „dietě“ dobrý pocit, bude to spíš díky mnoha vitaminům, minerálním látkám a antioxidantům, které v bobulkách acai najdete. Zhubnout jenom díky jejich konzumaci (ať už v jakékoli formě) ale nedokážete.

Ketogenní dieta

Při tomto způsobu stravování nekonzumujete naprosto žádné sacharidy. To má donutit tělo čerpat potřebnou energii z tukových zásob. Aby bylo možné dosáhnout tzv. „ketózy“, konzumuje se maximálně 30 gramů sacharidů denně, což odpovídá asi 40 gramům těstovin. Doporučená denní dávka s ohledem na vyváženou stravu a správný přísun živin je ale 200 gramů. Naproti tomu je strava založená na konzumaci velkého množství bílkovin.

Konzumace velkého množství bílkovin sice zabrání úbytku svalové hmoty, může ale vést k překyselení krve, a to už může být život ohrožující. O zvýšené hladině cholesterolu ani nemluvě.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat