Prostreno.cz

Podpořte zlenivělý metabolismus nakopávacím hořčíkem

Všechny možné diety se soustředí na to, jaké makroživiny – tedy sacharidy, tuky a bílkoviny – konzumujete. To je v zásadě správně, pokud chcete zhubnout. Ale má to jeden háček – jen málokterá se zajímá i o mikroživiny – tedy vitaminy a minerální látky.

Tak studie dokazují, že téměř polovina lidí v západním světě přijímá nedostatečné množství hořčíku. Následkem toho jsme unavení, cítíme se rychleji ve stresu, nemáme sílu sportovat, trápí nás návaly hladu – a nemůžeme zhubnout. Dobrý důvod dopřát této minerální látce rozhodně více pozornosti.

Co je hořčík

Každá buňka v těle potřebuje hořčík, aby se katoda dostala do mitochondrií. Laicky řečeno – bez hořčíku naše tělo nemůže z živin získávat žádnou energii. Ale hořčík umí mnohem víc – je na něm závislých více než 300 biochemických procesů. Pokud ho máme nedostatek, nepracuje náš metabolismus správně.

Proč pomáhá při hubnutí

Magnezium hraje při spalování tuků důležitou roli, protože podporuje enzymy, které spalují tuky. Také syntéza proteinů funguje pouze díky magneziu – když sportujete, potřebujete nutně hořčík, aby se tělo dostalo k bílkovinám, rostly svaly a v my jsme i v klidovém stavu spalovali více energie.

Tak jedna reprezentativní britská studie z roku 2017 dokazuje, že lidé jsou hubenějšší a svalnatější, pokud konzumují velkou dávku hořčíku (asi 500 mg denně).

Jak vzniká nedostatek

Biologové vycházejí z toho, že dnes konzumujeme méně hořčíku než před 100 lety, protože ovoce a zelenina díky intenzivnímu modernímu hospodářství obsahuje méně mikroživin. Fast food a průmyslově zpracované potraviny obsahují mnoho kalorií, ale téměř žádné vitamíny, minerály a stopové prvky.

Kromě toho tělo vyloučí více hořčíku například pitím kávy nebo nápojů obsahujících fosfor (cola light) nebo díky různým lékům jako například antikoncepční pilulky.

Jak doplnit hořčík

V lékárně nebo drogerii si pořiďte konopná semínka! Ta jsou doslova nabitá hořčíkem, chutnají lehce oříškově a můžete si je zamíchat třeba do müsli nebo jogurtu. Dalšími dobrými zdroji jsou chia semínka, lněná semínka, ořechy, obilné klíčky a tmavá čokoláda.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894481/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1272307/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat