Prostreno.cz

Při hubnutí pomáhají mandarinky

Mandarinky jsou jedním z nejoblíbenějšího „zimního“ ovoce. Chutnají báječně sladce, vydrží díky své tlusté slupce dlouho a dají se poměrně jednoduše jíst i na cestách. Mandarinky ale nejsou jenom nízkokalorické, dokážou totiž i podpořit rychlejší metabolismus. A kromě toho posilují srdce a kosti. 

Mandarinky jsou malá velká zásobárna důležitých živin. Především nám dodávají velké množství vitaminů. Jen tři kousky tohoto ovoce kompletně pokryjí naši denní potřebu vitaminu C. Tím posilují imunitní systém a chrání před infekcí. Navíc spolu s obsaženým vitaminem E působí antioxidačně, dokážou tedy chytat a zneškodnit agresivní volné radikály. To zpomaluje nejenom procesy stárnutí, jako tvorbu vrásek, ale hrají také důležitou roli při obraně proti rakovině. A barvivo karoten podporuje zrak.

Také minerálních látek mají dostatek – vápník posiluje kosti, což pomáhá při osteoporoze. Hořčík chrání proti křečím, draslík je nutný pro ledviny a svaly a na podporu srdce.

Pomocníci při hubnutí

Protože obsahují málo kyselin, jsou navíc příznivé i pro žaludek. A pokud potřebujete trochu zhubnout a dbáte na to, co jíte, jsou mandarinky ideální svačinkou. V jednom ovoci o váze asi 80 gramů je jen 32 kilokalorií. Tím se řadí mezi potraviny, které při trávení spotřebují více kalorií, než kolik dodají tělu.

A nejen to! Kanadští vědci zjistili, že v mandarinkách obsažený nobiletin je spalovač tuků. Ve studiích se ukázalo, že chránil před zvýšenými hodnotami tuku v krvi a nadváhou tím, že podporoval odbourávání přebytečných tukových polštářků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat