Prostreno.cz

Mák je tuzemskou super potravinou

Božsky dobrý – to je mák. Semínka máku setého jsou známa už více než 6000 tisíc let. Víte, proč nic ze své slávy netratí ani po tak dlouhé době?

Už asi 6000 let jsou bílá až modro-černá semínka máku známá a oblíbená po celém světě, protože z máku se dají udělat výborné pokrmy. Především koláče a dorty, ale i chléb nebo housky. Mák se za dobu šesti tisíciletí stal nedílnou součástí mnoha pokrmů – v Rakousku si bez jeho aroma dokonce některá jídla nedokážou ani představit, a ve Francii se výroba makového oleje stala již tradicí.

Makové bohatství

Mák je doslova nabitý výživnými látkami, ovšem ne úplně bez kalorií – semínka obsahují až 50 procent tuku. Ale je velmi bohatý na hořčík, který posiluje nervy a svaly, a zinek, který tělo potřebuje denně pro správnou funkci imunitního systému, stavbu svalů a hojení ran.

I množstvím vlákniny dokáže mák přesvědčit, protože ve 100 gramech najdete skoro dvě třetiny denní doporučené dávky. Vláknina podporuje trávení, zdraví střev a zabraňuje zácpě. Stejně kvalitně mák zastupují minerální látky fosfor a železo a vitamin E, který je velmi důležitý pro ochranu buněk proti volným radikálům.

A se svým podílem 2,5 procenta vápníku se mák řadí k nejbohatším potravinám na vápník vůbec.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat