Prostreno.cz

Zdravá snídaně je základ dne

Hledáte zdravou snídani? Takovou bohatou, vyváženou a kvalitní snídaní můžete začít den nabití energií. Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?

„Ráno jako císař, v poledne jako král a večer jako žebrák.“ Přísloví o tom, jak a kolik toho během dne sníst. Ale víte, proč tomu tak je? Po spánku, kdy tělo vyčerpalo svoje energetické zásoby, je potřeba vyváženou snídaní dočerpat novou sílu. Výživná snídaně tak doplní důležité živiny a zajistí větší výkonnost a lepší koncentraci.

Jak vypadá zdravá snídaně

V ideálním případě se snídaně skládá ze čtyř složek: tekutiny – bylinkový nebo ovocný čaj nebo ředěný džus, sacharidy – müsli nebo celozrnné pečivo, vitaminy – ovoce a zelenina, bílkoviny – mléko, jogurt nebo sýr.

Mezi šestou a devátou hodinou ránou je náš metabolismus na vrcholu. Proto se doporučuje v této době jíst na živiny bohaté potraviny. To znamená především bílkoviny a sacharidy. Sice chutná croissant s oříškovo-čokoládovým krémem neskutečně lahodně, dodá ale také hodně cukru a tuku. A nejpozději po dvou hodinách máte zase hlad. Proto je lepší dát si takovou snídani, která zvýší hladinu cukru v krvi pomalu a zasytí nadlouho. Na to se nejlépe hodí například chléb nebo pečivo z celozrnné mouky, ovesné vločky a bílý neslazený jogurt s čerstvým ovocem.

A jako u všeho, i zde platí, že každý to má jinak – někdo si nedokáže představit odejít z domu s prázdným žaludkem, někdo naopak do žaludku nedostane ani sousto. Experti se shodují v jednom: nemusíte nutně hned brzo ráno něco sníst! Pokud nemáte po ránu na jídlo ani pomyšlení, vypijte například sklenici ovocné nebo zeleninové šťávy nebo si namixujte zdravé smoothie z mléka, ovesných vloček, lněných nebo chia semínek, ovoce a ořechů. Ten obsahuje všechny důležité živiny, které podpoří metabolismus. A vezměte si s sebou něco do práce, protože nejpozději během dopoledne se váš žaludek ozve hlasitým kručením.

Pro děti je snídaně obzvlášť důležitá

Děti jsou ve škole pod velkým tlakem, který spotřebovává jejich energii. Zdravou svačinou si tak spotřebované zásoby mohou hravě doplnit. Ideální je celozrnné pečivo, sýr nebo šunka a k tomu ovoce nebo zelenina. Sacharidy a vláknina obsažená v celozrnném chlebu zajistí tělu energii a na dlouho zasytí. Bílkovina v sýru a šunce slouží jako stavební prvky pro svaly a nervy, vitaminy a minerální látky zvyšují koncentraci a výkonnost. Jogurt, tvaroh, čerstvé ovoce a lahev vody dodají tělu další dávku bílkovin, vitaminů, minerálních látek a tekutin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat