Prostreno.cz

Víno snižuje riziko šedého zákalu

Nová studie přichází s převratnými výsledky! Červené víno není jenom dobré, ale také velmi prospěšné vašim očím.

A na to se napijeme! Nová studie v jednom vědeckém časopise dokládá, že lidé, kteří konzumují červené víno, mají menší pravděpodobnost onemocnět šedým zákalem. Co přesně byste měli pít a jak často?

Mrkev už je passé

„Sněz si jednu mrkvičku, ať máš zdravé oči.“ – věta, kterou jste v dětství jistě také slýchali. A skutečně je to pravda. Ale mrkev není úplně něco, na čem byste si pochutnali. Zato víno ano! A podle nejnovějších poznatků studie ve vědeckém časopise „Ophtalmology“ je „víno new mrkev“!

Co umí víno

Základem je dosud největší studie svého druhu. Vědci zkoumali údaje o 490 000 osobách a výsledkem je, že těm, co pijí víno, hrozí daleko menší riziko, že onemocní šedým zákalem. Při pěti a více skleničkách klesá riziko šedého zákalu o neuvěřitelných 23 procent. Ale pozor. Platí to pouze pro červené víno, protože v něm obsažené polyfenolové antioxidanty vědci považují za základ pro zdravé oči. Bílé víno nebo pivo vám bohužel k dobrému zraku nepomůže.

Jak snížit riziko

Podle odhadů studie trpí asi 30 procent osob starších 65 let na šedý zákal a musí dříve nebo později podstoupit operaci. Na základě velké databanky srovnali vědci počet onemocnění u těch, kteří červené víno pili, a kteří nepili. Samozřejmě bylo ve studii přihlédnuto i k dalším faktorům jako věk nebo zdravotní stav.

Vědci potvrzují, že mírná konzumace alkoholu skutečně předchází operaci oční bulvy, ale zároveň varují, že jakákoli míra alkoholu může tělu také velmi škodit.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat