Prostreno.cz

Kuchyně je plná medikamentů na bolest

Není vám do zpěvu, protože máte bolístku? Ještě dřív, než pomyslíte na farmaceutický medikament, zkuste dát šanci zázvoru, šípkovému čaji nebo červené řepě!

Bolest hlavy, zubů, svalů či kloubů čas od času zasáhne každého. Jsou při tomto druhu nepohodlí jediným řešením prášky z lékárny? Ale vůbec ne. I ve vaší kuchyni najdou prostředky, které poskytnou nejen rychlou úlevu, ale i pár bonusů navíc. Konkrétně jde o tyhle!

Přítel zvaný zázvor

O zázvoru se asi nejčastěji mluví v souvislosti s hubnutím, neboť dokáže zrychlit metabolickou činnost a tím i spalování kalorií. Ovšem uplatní se i tam, kde se kila neshazují. Vědci prostřednictvím četných výzkumů přišli na to, že jeho aktivní sloučenina gingerol ovlivňuje vaniloidní receptory v nervových zakončeních, díky čemuž značně snižuje vnímání bolesti. Souběžně pomáhá proti infekcím, zastavuje nevolnost a regeneruje svaly po fyzické námaze. A to se rozhodně počítá! Zázvor můžete „užívat“ čerstvý, sušený i zavařený, což jistě patří k všestranným výhodám i dostupné konzumaci kdykoli je potřeba.

Šípkový čaj jako řešení mnoha nesnází

Máte v domácích zásobách šípkový čaj? A víte, co je to poklad? Šípky jsou nedílnou součástí lidového léčitelství již od 11. století. Řada herbářů z této doby potvrzuje jejich zázračné účinky na lidský organismus, drtivou většinu z nich nepopírá ani moderní věda. Šípkový čaj vykazuje silné protizánětlivé vlastnosti, které v kombinaci s obsaženými sloučeninami fungují jako spolehlivé analgetikum. Tento nápoj také přispívá k vylučování toxinů a soli, zatímco povzbudí obranyschopnost a usnadní vstřebávání živin.

Nepodceňujme červenou řepu

Červená řepa patří podle výživových poradců k podceňovaným a přehlíženým potravinám. A není jasné, proč. Vždyť je toho tolik, co může svým konzumentům nabídnout! Třeba poznatky americké studie zveřejněné v magazínu The Journal of Medicinal Food sdělují, že vlivem rostlinných barviv betalainů tlumí bolestivé stavy. Červená řepa je rovněž silným bojovníkem proti chronickým zánětům  a rakovině, přičemž zlepšuje kognitivní funkce, normalizuje krevní tlak a zvyšuje fyzickou výkonnost.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat