Prostreno.cz

Čas na kávu určují naše biologické hodiny

Pro mnoho z nás je ranní šálek kávy stejně samozřejmý jako čištění zubů nebo sprcha. A stejně tak jasné je, že pozdě odpoledne nebo večer si už žádnou nedáme, abychom mohli usnout. Američtí neurovědci zjišťovali, kdy je nejlepší čas na šálek kávy. A budete se divit! Protože určující roli hrají naše vnitřní biologické hodiny.

Během noci, a to především v její druhé polovině, vylučuje naše tělo hormon kortizol. Ten působí ráno jako přirozený životabudič. Na základě toho je šálek kávy hned po probuzení všechno ostatní jen ne optimální. To vědci vysvětlují vysokou hladinou kortizolu, který působí kromě jiného jako stresový hormon a podporuje tím metabolismus.

Kortizol jako životabudič

Ráno působí kortizol na naše tělo a zaručuje, že jsme hned po probuzení výkonní. Jeho koncentrace po probuzení je obzvlášť vysoká. Ta se ale vytratí po konzumaci v kávě obsaženého kofeinu, pokud si ji vypijete hned poránu. Jinými slovy nemá káva ráno žádnou přidanou hodnotu.

S kávou počkejte

Vědci doporučují pít první šálek nejdříve 90 minut po probuzení. V době mezi půl desátou a půl dvanáctou dopoledne totiž hladina kortizolu v krvi zase klesá. Tento čas je tedy na kávu nejvhodnější. Kolem poledne kortizol zase stoupá, aby zhruba o půl druhé zase spadnul. Až do půl páté si můžete kávu dopřát také.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat