Prostreno.cz

Proč je vlastně káva zdravá

Na kávě budete závislí, káva dehydratuje a vůbec není zdravá… Tak na taková tvrzení zapomeňte, protože ve skutečnosti má káva pro zdraví velmi přesvědčivá pozitiva.

V průměru vypijeme okolo 7 kilogramů kávy ročně. Ne nadarmo se káva považuje za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě. A vedle všech  negativních vlastností, které konzumace kávy s sebou nese, může být v rozumné míře našemu zdraví velmi prospěšná. Jak?

Káva před sportem

Mnoho sportovců tvrdí, že káva před sportem vás dokáže zrychlit, zvýšit výkonnost a soustředěnost. A mají pravdu! Díky kofeinu, který stimuluje náš nervový systém, pomáhá nastartovat metabolismus a podporuje tělo ve výměně energie.

Antioxidační účinky

Proč je ale káva obzvlášť zdravá, je díky obsaženým antioxidantům, jejichž podíl v kávě je mnohem vyšší než u jiných potravin jako třeba v zelenině nebo ořechách. Ty zabraňují volným radikálům pohybovat se po našem těle a předcházejí tak rakovině nebo srdečním onemocněním.

Chrání před alzheimerem

Studie univerzit v Bonnu a Lille ukázaly, že káva zabraňuje produkci takzvaného tau-proteinu. Tento protein se ukládá v mozku a díky tomu vznikají malé proteinové shluky. Tyto jsou pravděpodobnou příčinou vyvolání Alzheimerovy choroby.

Podpora zraku

Vědci americké univerzity v Cornellu zjistili, že káva dokáže podporovat zrak. Působí proti degeneraci sítnice, a dokáže tak udržet schopnost zraku.

Můžete být na kávě závislí?

A ještě jeden mýtus na závěr – navzdory všem předpokladům a domněnkám na kávě závislí být nemůžete. Pouze na základě její konzumace už tělo na její účinky nereaguje tak citelně. Střídmá konzumace nemůže vaše zdraví negativně ovlivnit.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat