Prostreno.cz

Kajenský pepř podporuje zdraví a krásu vlasů

Padají vám vlasy a chybí jim lesk? Nebo byste potřebovali spíše urychlit jejich růst a získat objem? Žádný problém. Přesně na tohle je totiž kajenský pepř „jako dělaný“!

Kajenský pepř se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, takže spadá do kategorie  pálivějšího koření. Pojmenován byl po městě Cayenne ležícím v zámořském regionu Francouzské Guyany, pepř se mu ale začalo říkat až po objevení mořeplavcem Kryštofem Kolumbem. Svého času patřilo toto ochucovadlo k těm nejdražším vůbec. A to lidé ještě pořádně nevěděli, co je to za poklad.

Ostřejší medicína všestranného působení

Díky protizánětlivým účinkům má kajenský pepř schopnost zmírňovat podráždění žaludku, angínu, kašel i průjem. Zároveň tlumí bolest i příznaky alergií, navozuje dobrou náladu, urychluje metabolické funkce a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Preventivě však působí i proti rakovině, zatímco normalizuje tlak a ulevuje pacientům s revmatoidní artritidou. To jsou jen některé účinky, na něž odborníci přísahají. Přísada, která dodá vynikající chuť masu, omáčkám, zelenině i čokoládovým dezertům, funguje také jako skvělá kosmetika.

Pomocník proti vráskám, akné i křečovým žilám

Uvedená kuchyňská ingredience přispívá k léčbě akné, psoriázy, dermatitidy i křečových žil. Souběžně zpomaluje tvorbu vrásek, povzbuzuje detoxikaci, zlepšuje vzhled jizev a bojuje proti tmavým kruhům pod očima i celulitidě. Stačí ji promíchat s trochou kokosového oleje a získanou pastu aplikovat přímo na postižené oblasti. Co se týká vlasů, i jim tento ďábelsky pálivý zázrak pomáhá. A rozhodně ne málo!

Můžete mít hřívu jako z reklamy

Z několika nezávislých studií vyplynulo, že kajenský pepř spolehlivě zastavuje nadměrné vypadávání vlasů a může být využit jako prostředek proti alopecii. Souběžně vyživuje vlasové folikuly a urychluje růst, a to díky obsahu kapsaicinu, jež podporuje krevní oběh. Protože zprostředkovává i hojné množství vitaminů A, C, E a kyseliny listové, obecně zlepšuje stav kštice, dodává lesk, objem a zaceluje rozdvojené konečky.

Není tohle to, co jste dlouho hledali? Přibližně 25 gramů sušeného koření nasypejte do 500 ml olivového oleje. Po 14 dnech louhování je vaše nová vlasová kosmetika připravena k použití. Nanášejte ji před každým mytím na pokožku hlavy i po celé délce kadeří, výsledky této kúry na sebe nenechají dlouho čekat!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat