Prostreno.cz

Zemní mandle jsou plody plné zdraví

Zemní mandle jsou plné vlákniny a až neuvěřitelně zdravé, a díky tomu je považujeme za superpotravinu. Znali je už staří Egypťané pod názvy chufa nebo tygří oříšky, a nezřídka je dávali zemřelým jako dar do hrobu. Proč je tato potravina, která je kvůli svému divokému růstu považovaná za plevel, tak užitečná?

Hnědé plody o velikosti hrášku, které jsou k dostání především na podzim, obsahují velmi hodnotné rostlinné bílkoviny, velké množství minerálních látek jako draslík, vápník, hořčík a sodík a stopové prvky železo, měď, zinek, mangan a fosfor.

Zemní mandle se skládají z 25 procent tuku, 30 procent sacharidů ve formě škrobu a až 7 procent bílkovin. Proto jsou považovány za tak výživné, podporují trávení, vážou na sebe jedy a podporují zdraví střev. Díky tomu jsou skvělým prostředkem proti rakovině střev. A velké množství obsažené vlákniny pomáhá i při hubnutí.

Velmi cenné jsou zemní mandle především kvůli obsaženým mastným kyselinám, které v oleji z nich vyrobeném jsou k dispozici v opravdu koncentrované podobě. Svým složením se podobá olivovému oleji.

Chuť zemních mandlí je oříšková, skoro jako u běžných mandlí. Protože to ale ve skutečnosti nejsou oříšky, mohou je konzumovat i alergici. Kromě toho jsou navíc bezlepkové a mouka z nich vyrobená je tak skvělou alternativou.

Dále se můžete se zemními mandlemi setkat v podobě müsli, pomazánky, chipsů, sušených nebo sekaných mandlí, jako příchuť v kysaných mléčných výrobcích a ve Španělsku si můžete koupit dokonce mléko ze zemních mandlí (horchata de chufa).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat