Prostreno.cz

Zelená káva prospívá zdraví a má využití i v domácnosti

Zelená káva. Fenomén dnešní doby. Proč je tak vyzdvihována, jaké má účinky, a proč by vás vlastně vůbec měla zajímat? Čím je jiná než klasická pražená káva? Není to zase jenom nějaký novodobý trend, jak se odlišit?

Začněme s tím, že vám objasníme, o co vlastně jde, takže na úvod taková malá představovačka.

Co zelená káva vlastně je?

Zelená káva jsou nepražená, čerstvá zrnka kávy, která mají výrazný obsah účinných látek, který se jinak pražením snižuje.

Kromě vyššího obsahu kofeinu obsahuje zelená káva také zásadní chemickou látku, pro kterou je vyhledávána především osobami toužícími po váhovém úbytku, a tou je kyselina chlorogenová označovaná jako CGA.

Kyselina chlorogenová stimuluje odbourávání tuků, urychluje spalování a podporuje snižování nadváhy. Zároveň se udává, že pozitivně působí v boji proti žlučovým kamenům, celulitidě, snižuje množství volných radikálů v organismu a mírní pocit hladu.

Kde zelenou kávu koupit a kolik stojí?

Zelená káva od různých výrobců se může obsahem této látky (CGA) lišit, přičemž i zde platí pravidlo: Za kvalitu si raději připlatit. Balení zelené kávy pořídíte v supermarketu již od 80Kč za 230 g, zatímco ve specializovaných prodejnách a e-shopech si za vyšší kvalitu připlatíte dvojnásobek až trojnásobek ceny, ovšem získáte kávu s mnohem silnějším účinkem i příjemnější chutí, která mnohdy bývá u dražších variant vkusně vylepšena přírodními aromaty. Zelená káva totiž ve své zcela naturální podobě chutná, ruku na srdce, trochu podivně.

Chuť je kyselkavá a velmi specifická. Běžnou chuť kávy rozhodně nečekejte, spíše chuť čaje se zvláštním podtónem. Někteří prodejci však zelenou kávu ochucují např. karamelem, vanilkou a dalšími přísadami, které celkový dojem z pití zelené kávy posunou na mnohem vyšší úroveň.

Jak si zelenou kávu připravit?

Na espresso kávovar zapomeňte. Do hrníčku nasypejte požadované množství zelené kávy a jednoduše zalijte vroucí vodou z konvice, případně můžete použít french press.

Oproti pražené kávě má zelená káva mnohem vyšší obsah kofeinu, proto představuje přírodní a zdravější alternativu mnohdy přeslazených energetických nápojů.

Jak často zelenou kávu pít?

Kávu můžete pít kdykoli během dne, jak jste byli zvyklí u pražené kávy. Pro vyšší obsah kofeinu vás více nakopne, a účinek vydrží o něco déle, takže je možné, že nebudete mít potřebu pít zelenou kávu tak často, jak jste tomu činili v případě pražené kávy. Skvělým pomocníkem vám bude při jakékoli fyzické aktivitě včetně chůze, kdy podpoří metabolismus a spalování tuků.

Tipy na závěr

Spojení kofeinu a kyseliny chlorogenové působí detoxikačně a co opravdu stojí za zmínku: ničí bakterie! Je tedy vhodné ji pít i při nachlazení či bolesti v krku, nicméně je nutné vzít v úvahu právě vysoký podíl kofeinu.

Zelenou kávu si kupujte vždy namletou od výrobce, klasický mlýnek na kávu vám v tomto případě bude k ničemu, neboť nepražená zrna jsou tvrdší a mohla by způsobit poškození mlýnku.

Zbytkovou sedlinu, tedy „lógr“ nevylévejte! Rozmíchejte jej ve sklenici vody a použijte jako zálivku pokojových nebo balkonových květin. Rostliny vám porostou a pokvetou 2x tolik!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat