Prostreno.cz

Zvládněte hravě změnu jídelníčku

Zvyk je železná košile. Člověk se ho zbaví jen díky velkému úsilí. A to platí i, nebo především, pro stravování. Pokud jste se rozhodli změnit svůj jídelníček, měli byste k tomu přistupovat s rozmyslem. Ať chcete svůj jídelníček změnit jakkoli, se správnou strategií to půjde mnohem snáze.

Překopat jídelníček je pro mnohé snadnější, pokud se do toho pustí po etapách. Tak mohou začínající vegetariáni vyzkoušet nejdříve jeden vegetariánský den v týdnu, a pak ho rozšířit na celý týden. Kdo chce jíst zdravěji, může začít tím, že několik jídel denně nahradí čerstvou zeleninou. A těm, co touží zhubnout, pomůže možná jeden den v týdnu bez výčitek – den, kdy mohou sníst cokoli, bez počítání kalorií.

I když je pomalá změna spojená s jistým rizikem, že zůstanete na půli cesty k cíli. Přitom by mohlo pomoct předsevzít si změnu na jasné časové období. „Už nikdy maso“ nebo „Už nikdy pizzu“ je z psychologického hlediska obrovské sousto. Počítat byste měli asi se čtyřmi až šesti týdny, abyste na změnu měli čas. A pomoci by mohly i následující tipy.

Velká očista

Pokud se chystáte na velký skok, nejdříve byste měli především začít velkým úklidem a vytřídit všechny potraviny, které se do nového konceptu nehodí. Kromě toho je úklid psychologicky velmi nápomocný rituál, vědomé prolomení zvyklostí, kterých bych se chtěl člověk zbavit.

Hledejte alternativy

Některá loučení jsou těžká, hledejte proto vhodné a chutné alternativy. Pokud se vám jako vegetariánovi z vůně klobásek podlamují kolena, vyzkoušejte vegetariánskou verzi. A pokud jste si večer dávali croissant a teď chcete zhubnout, možná vás uspokojí sladký, ale ne tak tučný rozinkový bochánek.

Objevujte

Pokud jste se rozhodli, jít s ohledem na stravování novou cestou, porozhlédněte se po nových kuchařských knihách, novém koření a neznámých potravinách, které do vašeho nového stylu zapadnou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat