Prostreno.cz

Kolik kalorií se ukrývá ve sladkém ovoci

Ovoce je zdravé a obsahuje mnoho důležitých vitaminů a minerálních látek. Ale jak je na tom s kaloriemi? Můžeme sníst ovoce, kolik chceme?

Právě ovoce je nejdůležitějším zdrojem vitaminů, protože ho zpravidla jíme v syrovém stavu, a tak vařením o své důležité vitaminy nepřijde. Tři porce zeleniny a dvě porce ovoce by podle doporučení odborníků měly být součástí jídelníčku každý den. Tak zásobíme naše tělo dostatečným množstvím vitaminů, minerálů a sekundárních rostlinných látek.

Ale pokud jste se rozhodli zhubnout, nebo dbáte o postavu, zajímá vás samozřejmě, kolik kalorií se v ovoci ukrývá. Protože ovoce má víc kalorií než zelenina. A jak jsou na tom jednotlivé druhy?

Lesní ovoce

Lesní ovoce je s velkým náskokem ovoce s nejmenším množstvím kalorií. A především jahody jsou perfektní, pokud chcete zhubnout. Další druhy, které můžete konzumovat bez obav o svoji postavu jsou ještě například maliny nebo červený rybíz. Z botanického hlediska se do skupiny bobulovitých řadí i avokádo, které je ale jedním z nejkaloričtějších druhů ovoce vůbec.

Peckovité

Peckovité ovoce jako například jablka nebo hrušky seženete během celého roku. A například jablka patří k nejoblíbenějším druhům ovoce u nás. Nejen proto, že jsou chutná a zdravá, ale také proto, že v porovnání s lesním ovocem vydrží čerstvé mnohem déle. Navíc ani jablka nemají mnoho kalorií – na 100 g ovoce připadá pouze 54 kcal.

Exotické ovoce a citrusy

Že se po banánech tloustne? Neplatí to doslova, i když se svými 88 kcal na 100 g patří k ovoci s nejvíce kaloriemi. Na druhou stranu větší část exotického ovoce obsahuje kalorií spíše méně. S jedinou výjimkou – čerstvé datle. Mezi ty druhy, které můžete jíst bez výčitek patří citrony, vodní meloun a třeba papája.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.calories.info





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat