Prostreno.cz

Jak působí kofein v těle

Voní nádherně, chutná báječně a probouzí ducha i tělo. Je spousta důvodů, proč pijeme kávu. A jeden z nich je jeho povzbuzující účinek. Ale jak přesně funguje kofein v těle? A v jakých dalších nápojích ho najdeme? A lze se kofeinem předávkovat?

Kafe nám dodá denní dávku kofeinu. Kromě toho kofein najdeme i v dalších nápojích – v limonádách, černém nebo zeleném čaji, maté nebo guaraně. Hlavní vlastnosti kofeinu jsou stimulace centrálního nervového systému a osvěžení mysli. Kdo potřebuje rychlou vzpruhu, měl by vsadit na kávu. Kofein v kávě působí totiž v těle nejrychleji. V čaji a v guaraně se váže na tříslovinu a jeho účinek je tak pomalejší. Má to ale i přednosti, protože tak působí kofein déle.

Jak funguje kofein

Lidé reagují na kofein různě. Zatímco někdo po odpolední kávě se v noci převaluje v posteli, usnou druzí hned po dopití. Kofein se dostane do krve po asi 40 minutách, srdce bije rychleji, tlak a puls se zvýší. A my se už necítíme unavení. Kromě toho začne tělo ve zvýšené míře vyplavovat hormon štěstí dopamin – a díky tomu máme dobrou náladu! Mozek dokáže lépe ukládat informace, prakticky už ve zkušební fázi. V končetinách se rozšíří cévy, svaly jsou více zásobeny kyslíkem a jsou tak schopny větší sportovní zátěže.

Pozor na předávkování kofeinem

Ale pozor! Když vypijete kofeinu příliš mnoho, budete neklidní a podráždění. Ale následkem mohou být i poruchy spánku, bolesti hlavy a potíže trávicí soustavy. V nejhorším případě pak i poruchy srdečního rytmu, stavy úzkosti, zmatení nebo kolaps krevního oběhu a smrt. Jaké množství může pro člověka být smrtelné, je individuální a závisí také na dalších onemocněních. Nicméně Evropský úřad pro kontrolu potravin doporučuje jako maximální denní dávku pro zdravého dospělého člověka nanejvýš 400 mg.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.efsa.europa.eu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat