Prostreno.cz

Některé potraviny mají funkci slunečních brýlí

Nevíte, co k večeři? Co třeba něco s batáty nebo fialovými bramborami? V obou případech nezapomeňte na přídavek bazalky. Vaše oči budou plesat! Kdybyste je chtěli potěšit ještě víc, naordinujte si lžičku tresčího oleje.

Oči jsou oknem do duše. Bohužel oknem dost citlivým, protože jim škodí mnoho faktorů. Kromě kouření a přílišného sledování televize i displeje mobilu se na nich může podepsat také prošlá řasenka, časté mnutí a dost aktuální téma – nenošení slunečních brýlí.

Dnes to zase pálí!

Ostré letní slunce a jeho ultrafialové paprsky podstatně zvyšují riziko makulární degenerace i šedého a zeleného zákalu. Zrak přímo ovlivňují i genetické dispozice, stejně jako přirozené stárnutí, proto by jeho ochrana měla být naší prioritou. Proč nezačít třeba u jídla? I úprava jídelníčku může mít pro oči zásadní význam! Konkrétně tyto potraviny jsou podle oftalmologů přímo zázračné.

Brambory jako prevence brýlí

Za svou oranžovou barvu vděčí batáty betakarotenu, který je v těle přetvářen na vitamin A. Kromě toho, že je tato živina klíčová pro pokožku a imunitu, se na ni spoléhá i vidění, neboť předchází šerosleposti a neutralizuje účinky škodlivých volných radikálů. Nejen sladké brambory jsou ale vřele doporučovány! Už jste ochutnali třeba ty fialové? Jejich složení podporuje zdraví a dělení očních buněk.

Olej z tresčích jater jako mocná medicína

Tresčí olej byl součástí každodenního života již před mnoha lety. Jako vynikající zdroj omega-3 mastných kyselin podporuje krevní oběh, čímž pomáhá vyživovat sítnice. Funguje také jako bohatý zprostředkovatel vitaminu D, jehož nedostatek úzce souvisí s očními chorobami. Pokud tomuto doplňku stravy dáte šanci, dočkáte se i regulace cholesterolu a nižší pravděpodobnosti rakoviny a osteoporózy.

Řekněte ano bazalce

Bazalka se hodí do různých pokrmů. Můžete ji přidávat k masu a zelenině. Nebo do omelet, dresinků, omáček a dezertů. Věděli jste, že 100 gramů čerstvé bazalky pokryje veškerý denní doporučený příjem zmíněného vitaminu A? Její antioxidační vlastnosti prospějí zraku, ale tím pozitiva nekončí. Všestranná bylinka také ulevuje od kašle, povzbuzuje imunitu, tlumí stres, zlepšuje funkce ledvin a zastavuje bolesti hlavy.

Zdroje: dailyhealthpost.com, nutritiondata.self.com, nlm.nih.gov





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat