Prostreno.cz

Netradiční využití zdravých bezových květů

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ říkali již naši předci. Období června a začátek července je ideálním obdobím pro sběr voňavých květů této bylinky, jež mají bílou nebo žlutou barvu – a magickou, léčivou moc. Jak je zpracovat?

Tyto okouzlující malé shluky květin mají sladkou letní vůni a často se používají k dochucování jídel a nápojů. Květy a plody černého bezu posilují imunitní systém a bojují proti infekcím, proto bývají klíčovou součástí domácích zimních zásob odhánějících nachlazení, chřipky a angíny. Vydejte se na jejich sběr, lepšího obvodního lékaře nenajdete!

Sušení a budoucí příprava na čaj

Čerstvé bezové květy se musí co nejdříve usušit, a to v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Podmínkou je také dobře odvětrávané místo. Drogu pak uchovávejte v uzavřených sklenicích bez přístupu světla. Později se bude hodit. Pro úlevu od nachlazení stačí bylinku přelít vroucí vodou, nechat 10 minut louhovat v zakryté nádobě, scedit, smíchat se lžící medu a vypít. Chladný čaj lze také použít jako ústní vodu při bolestech v krku a zubů.

Tinktura

Domácí tinkturu z květů černého bezu ocení snad každý.  Bylinka se zalije 60 % alkoholem a nechá se 3 až 4 týdny stát – na chladném a tmavém místě. Denně ji protřepávejte. Tinktura z pupenů podporuje obranyschopnost organismu a činnost imunitního systému. Zároveň se využívá při snižování tělesné hmotnosti jako součást dietního režimu.

Hojivá mast

Mast z černého bezu je zase užitečná při bolestech kloubů, výronech, otocích a podlitinách. Aplikujte se u zánětů sedacího nervu a revmatismu, také hojí ekzémy, rány, popáleniny a další drobná poranění.

Použijte 2 hrsti čerstvých či sušených bezových květů nebo listů (vhodná je i jejich kombinace), 200 gramů kokosového oleje a 50 gramů bambuckého másla (můžete nahradit včelím voskem). Olej a máslo rozpusťte ve vodní lázni, přihoďte bez a vše nechte na velmi mírném plameni 2 hodiny probublávat. Poté vypněte plotýnku, zakryjte pokličkou a louhujte přes celou noc. Druhý den mast opět zahřejte, přeceďte přes plátýnko a přelijte do čistých kelímků či skleniček.

Sirup

V souvislosti s černým bezem je velmi populární i sirup. 250 gramů květů umyjte, zalijte vychladlou převařenou vodou (asi tak 2 litry) a 24 hodin si jich nevšímejte. Následně sceďte získanou šťávu, přidejte k ní cukr (2 kilogramy třtinového), kyselinu citrónovou (4 polévkové lžíce), citronovou šťávu (ze dvou kusů) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ihned poté sirup přelijte do skleněných lahví vymytých vroucí vodou.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.traditionalcookingschool.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat