Prostreno.cz

Kostival lékařský může i ublížit

Na procházce se vám nesjpíš připlete pod nohy, ale ještě před tím vás upoutá svým vzhledem. Kostival je mocnou bylinkou, se kterou se musí nakládat opatrně. Pro koho není vhodný a co hrozí, když ho přijmete ústy?

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je bylinka, která láká nejen včely. Má charakteristický vzhled, pozná se podle růžovo-fialových květů a drsně chlupatých listů. Roste na březích potoků, řek, na okrajích lesů a v dalších mokřinách, kam dopadají sluneční paprsky. Kořen a listy kostivalu jsou součástí tradiční medicíny v mnoha částech světa.

Sbohem, pupínky i popáleniny!

Třeba v Japonsku se bylinka sklízí už více než 2000 let, přičemž se používá na záněty kloubů, modřiny, svalové podvrtnutí, artritidu, dnu i popáleniny, úspěch však slaví i při léčbě akné a syndromu karpálního tunelu. (Pro léčebné účely se sbírá nejčastěji kořen, a to na jaře a na podzim, ve druhé řadě pak listy a nať.) Tak proč se ho bát?

Je o něm známo, že obsahuje chemické látky, jmenovitě alantoin a kyseliny rozmarýnovou. Ta je k mání třeba ještě v tymiánu, šalvěji, majoránce nebo mátě. Alantoin podporuje růst nových kožních buněk, zatímco kyselina rozmarýnová pomáhá zmírňovat bolesti a záněty. Jenže v tomto případě nic není jen černé nebo bílé. I když je kostival pro své zdravotní benefity obecný známý, představuje i určitá rizika.

Opatrně při manipulaci a užívání

Používat se má na dlouho se hojící, nikoli otevřené rány. Kostival zároveň není určený pro vnitřní aplikaci, protože obsahuje karcinogenní sloučeniny, které mohou vážně poškodit játra.  Z tohoto důvodu jej americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zakázal konzumovat ústy.

Vyhnout by se mu tedy měli zvlášť lidé, kteří s tímto orgánem mají nějaké problémy, zároveň se nedoporučuje dětem, starším dospělým, těhotným a kojícím ženám. Jinak se ale krémů, mastí a zvlášť tinktur, díky kterým účinné látky rychleji pronikají k poškozenému místu (v porovnání s mastmi), není čeho bát. Ostatně, účinný balzám na všemožné neduhy si můžete vyrobit i sami.

Zázrak v kelímku

Kořen kostivalu umyjte, osušte a nakrájejte ho na plátky (keramickým nožem, ocel ničí ducha rostlin). Ve vodní lázni rozpusťte sádlo, bambucké máslo či kokosový olej (co je vám bližší a dostupnější), přimíchejte kostival, asi 20 až 30 minut nechte na mírném ohni probublávat a poté základ masti odstavte. Přidejte trochu organického medu, zakryjte poklicí a přes noc si výtvoru nevšímejte. Druhý den mast rozehřejte, přeceďte, v případě potřeby zahustěte včelím voskem a přelijte do čistých kelímků. Skladujte v chladu a temnu. Při bolestech kloubů i nepohodlí v horní a dolní části zad vám vlastnoruční medicína přijde vhod!

Zdroje: Wikipedie.cz, Rxlist.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat