Prostreno.cz

4 kroky k dlouhověkosti. Jak oslavit klidně i stovku?

Když nějaký dědeček či babička oslaví devadesátiny, či dokonce rovnou stovku, hned se na něho sesypou dotazy typu „a co jste pro takový dlouhý život udělal?“. Ať je jejich odpověď jakákoli, vlastně není dlouhověkost až taková magie.

Stačí dodržovat pár zásadních kroků.

Krok č. 1: Zvládat stres

Samozřejmě by bylo ideální napsat „vyhnout se stresu“, ale to není v dnešní době ani trochu reálné. Takže je nutné zaměřit se na jeho zvládání. A to znamená umět odpočívat a relaxovat, vůbec nezaškodí, když se naučíte nějakou meditační techniku. Zvládání stresu totiž působí jako prevence srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody, ale i rakoviny.

Krok č. 2: Trénovat mysl

Nejen naše tělo stárne, i naše mysl s věkem ztrácí svou pohotovost. Projevuje se to například větší zmateností, slabší pamětí, neschopností řešit složitější situace apod. Proto je třeba své duševní schopnosti trénovat. Jak na to? Učte se novým věcem, luštěte křížovky nebo sudoku, skládejte puzzle, zahrajte si s partnerem či kamarády šachy, Scrabble… Zkrátka buďte neustále duševně aktivní! Pomůžete mozku bojovat proti demenci a zapomínání.

Krok č. 3: Držet se vyváženého jídelníčku

Především to znamená konzumovat spoustu ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, kvalitních bílkovin a ryb. A také dodržovat pitný režim (žádné sladké limonády). Předejdete obezitě, jež způsobuje celou řadu zdravotních potíží objektivně zkracujících život, ale také spoustě nemocí (kardiovaskulární choroby, onemocnění trávicího traktu včetně rakoviny tlustého střeva apod.).

Krok č. 4: Dodržovat preventivní prohlídky

Spousta lidí v dospělosti naprosto opomíjí preventivní prohlídky u svého praktického lékaře. Přitom ty mohou odhalit spoustu skrytých (a nebezpečných) neduhů a rizikových faktorů přispívajících k nejrůznějším nemocem. Nepodceňujte preventivní prohlídky – vždy je lepší řešit případný problém s předstihem, než když se plně rozvine…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat