Prostreno.cz

Tři nejlepší bylinky pro zdraví srdce

Srdce jako zvon. Co dělat, aby bilo hodně dlouho, silně a vitálně? Zařaďte na svůj stůl mocné bylinky. Tyhle tři jsou účinnější než kdejaké chemické léky!

Podle Českého statistického úřadu téměř třetina Čechů umírá na nemoci srdce. Ze srdečních onemocnění je u mužů i žen nejvyšší úmrtnost na chronickou ischemickou chorobu srdeční, dále jde o selhání srdce a akutní infarkty myokardu. Kardiologové pravidelně hlásají, že srdečním chorobám lze z velké části předcházet. Důležitý je sport, vyvážená strava založená na zelenině, ovoci, rybách a celozrnných výrobcích, ovšem hodně toho zmohou i bylinky. Z pohledu odborníků i široké veřejnosti se uplatňují zejména tři, které si se srdcem hodně rozumí. Které to jsou?

Kajenský pepř

Kajenský pepř je plný důležitých látek. Poskytuje antioxidanty, vitaminy A, B, C a E, ale taky vápník fosfor a železo. Pomáhá tak udržovat srdce zdravé a silné, neboť už jen samotné „éčko“ je přímo spojené se snížením rizika srdečních onemocnění. Kajenský pepř dokáže účinně rozpumpovat krev, snižuje hladinu cholesterolu, čistí tuk z tepen a stimuluje metabolismus. Akorát pozor, při pravidelné konzumaci si na něj tělo dokáže vytvořit toleranci, proto ho zařazujte jen nárazově. Jeho účinky jsou pak mnohem efektivnější.

Česnek

Česnek je superpotravinou, silnou a zároveň levnou medicínou. Obsahuje širokou škálu stopových minerálů, včetně mědi, železa, zinku, hořčíku, germania a zejména selenu. Kromě toho obsahuje sloučeniny síry, vitaminy A a C, vlákninu a různé aminokyseliny. Ve spojení se srdcem působí preventivně proti tvorbě krevních sraženin, také snižuje hladiny cholesterolu. Každý den slupněte jeden syrový stroužek, nebo česnek přidávejte do svých receptů od masa, těstovin, salátových zálivek, marinád až po zeleninové pokrmy. 

Hloh

V současné době se hromadí důkazy o tom, že extrakty z hlohu mají širokou škálu kardiovaskulárních farmakologických vlastností, včetně antioxidační aktivity, vasodilatačního účinku a ochrany proti ischemickému poškození. Ve skutečnosti se říká, že je to bylina číslo jedna pro zdraví srdce. Krotí cholesterol, inhibuje hromadění plaků, snižuje krevní tlak a rozšiřuje koronární cévy, takže zlepšuje průtok krve a zároveň zvyšuje přívod krve do srdce. Jednou z možností, jak hloch konzumovat, je čaj.

Zdroje: wwwczso.cz, www.wikipedia.org, www.hindawi.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat