Prostreno.cz

Salát jako nejlepší volba při hubnutí

Názorů, které panují okolo diet a hubnutí, je celá řada. Spolu s výživovou poradkyní Ivou Veselou se ty nejčastější budeme snažit vyvrátit. „Ve výživové poradně se u klientů setkávám s tak silným ovlivněním reklamou nebo novinovými články, že z toho někdy zůstává hlava stát. Lidé jsou schopni uvěřit opravdu lecčemu," říká Iva Veselá, který má za sebou dlouholetou praxi v oboru.

Nejčastější otázka podle Ivy zní, zda jsou cereální sušenky „z té známé reklamy“ opravdu tak zdravé, jak reklama tvrdí, a vhodné při dietě.

Stručně řečeno – nutriční hodnoty těchto sušenek se nijak výrazně neliší od konkurence. Pravdou je, že obsahují vyšší podíl vlákniny a určitých druhů vitaminů než běžné sušenky, ovšem jedná se o téměř zanedbatelné množství. Přestože může jít o něco zdravější variantu, nejedná sušenky vhodné pro redukční jídelníček. Pojďme se podívat na několik mýtů, které vládnou jak na internetu, tak mezi dietáři:

Mýtus 1: Salát jako nejlepší volba

Je pravdou, že zeleninový salát může být jak plný vitaminů a vlákniny, tak může být doplněn o tuky, které jsou více či méně vhodné. Není tedy salát jako salát – přídavky tučných zálivek, slaniny, sýrů a krutonů mohou ze salátu snadno vytvořit kalorický pokrm. Je tedy důležité vybírat jak ingredience, tak jejich množství. Sýry v salátech zakázané jistě nejsou, ale měli bychom s nimi šetřit a konzumovat je v menším množství. „Doporučuji zcela vyloučit zálivky, majonézy a podobné salátové zálivky," radí Iva Veselá. Ovšem není na škodu použít kvalitní olivový olej, ořechy nebo kvalitní sýr (u sýru dbejte na množství a snažte se vybírat z méně tučnějších typů). Salát také můžete dochutit doma připraveným jogurtovým dresinkem. Nezapomeňte, že ke každé porci zeleninového salátu je třeba přidat rostlinné tuky (olivový olej, ořechy ad.), aby došlo k využití vitaminů rozpustných v tucích, které jsou v zelenině obsažené.

Mýtus 2: Ořechy jsou tučné, proto nejsou při dietě vhodné

Tento mýtus je opravdu neoprávněný a není třeba obhajovat nezastupitelné látky, které ořechy obsahují, a jejich příznivé účinky na organismus. I zde samozřejmě platí podmínka množství. Namísto sladkostí nebo tučných zákusků si dopřejte hrstku ořechů se sušeným ovocem. Jelikož ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny (tzn. látky, které si tělo není schopno samo vytvořit), organismus s nimi dokáže „dobře vynaložit“ a tyto tuky efektivně zužitkovat.

Mýtus 3: Zásadní omezení příjmu kilojoulů pomáhá k rychlému zhubnutí

Na internetu kolují doporučení a tipy na diety s energetickým příjem 5 000 kJ. Nechybí u nich ani „žhavý tip“, že při dosažení požadované váhy ještě příjem snížit o 800 kJ. Nenechte se těmito informacemi zlákat, jelikož pro většinu populace je příjem 5 000 kJ velmi nízký i pro redukci hmotnosti. „Chci upozornit všechny, že pokud nechcete ublížit svému tělu, vyhněte se tomuto hazardu se zdravím," varuje výživová poradkyně.

Organismus každého z nás má různý klidový energetický výdej (tzv. bazální metabolismus). Tato energie je využita pro základní funkci organismu. V průměru se tento výdej pohybuje od cca 5 500 7 000 kJ u žen (u mužů 8 000 až 10 000 kJ i více). Proto jsou dlouhodobé diety pod 5 000 kJ velmi nebezpečné.

Pokud tuto energii, kterou tělo potřebuje, nepřijmete v podobě jídla, nedostatek se někde zákonitě musí odrazit – nekvalitní vlasy, které vypadávají, lámavé nehty, může docházet ke zhoršenému hojení ran, poruchám imunity, v další řadě se tento nedostatek může projevit na vnitřních orgánech a jejich oslabení, jistě pocítíte zvýšenou nervozitu a stres, a to je pouhý počátek zdravotních problémů, které se mohou při dlouhodobých dietách pod bazální metabolismus dostavit.

Mýtus 4: Nízkotučné výrobky jsou nejlepší

V energetické hodnotě najdeme patrný rozdíl. Kvalitní 33,7% jogurty mají energetickou hodnotu na 100 g až 420 kJ, zatímco nízkotučné se pohybují od 180 do 270 kJ. Jaký tedy vybrat?

Tento mýtus je pravdivý půl na půl. Existují na trhu nízkotučné výrobky, které jsou vhodné a naopak. Je pravdou, že některé nízkotučné výrobky označené "fat free" (zejména jogurty) mohou naopak obsahovat velké množství jednoduchých sacharidů, ovšem takové výrobky se vyskytují často v zahraničí, nikoliv u nás. Naše výrobky light jsou většinou založené na sníženém obsahu tuků (0,8–1,8 g na 100 g) a část jednoduchých cukrů je nahrazena umělým sladidlem acesulfamem či aspartamem. Najdou se však i takové mléčné výrobky, kde snížené množství tuku je nahrazeno škrobem (což by u bílých jogurtů být nemělo)!
 
Jaká sladidla jsou vhodná
U výrobků typu light se většinou umělým sladidlům nevyhnete, ale obecně hledejte především ty výrobky, které jsou slazeny převážně fruktózou (ovocný cukr), nikoliv glukózou nebo glukózovým sirupem.

Mýtus 5: Zelený čaj škodí

„Zde přiznávám, že jsem se s tímto mýtem nesetkala," říká Iva Veselá. Na zeleném čaji obecně neshledává výrazný negativní účinek – naopak jeho lehce nahořklá chuť může odbourat chutě na sladké, některé zelené čaje při preventivním popíjení pomáhají snižovat hladinu tuků a obsahují cenné antioxidanty, které zabraňují stárnutí organismu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat