Prostreno.cz

Zázračné diety bohužel neexistují

Dvě kila za tři dny, pět kilo za týden – to zní přece báječně! Ale když si sundáte ty růžové brýle a na chvilku se zamyslíte: Může opravdu to, co nám zázračné diety slibují, fungovat? Je zhubnout pět kilo za týden vůbec reálné?

Asi každý z nás někdy zatoužil zbavit se co nejrychleji co nejvíce přebytečných kilogramů, které nás trápí týdny, měsíce, nebo dokonce roky. Ale jaké jsou reálně všechny ty rychlé diety, které vídáme v různých časopisech?

Odpověď je bohužel jasná – většina z nich je jen jeden velký humbuk. Kolik totiž zhubneme za týden, závisí především na výchozí situaci. To znamená, že čím větší máte nadváhu, tím větší bude zpočátku váš úbytek. Naopak dvě nebo tři kila budete hubnout mnohem hůře. Ale ani u lidí s opravdu velkou nadváhou je týdenní úbytek pět kilo spíše nerealistický.

Jak na správné hubnutí

Experti na výživu se shodují – raději hubnout pomalu, ale potom si váhu bez problému udržet. Při rychlém hubnutí hrozí riziko, že kromě jídla nezásobíte tělo ani dostatkem živin, o jojo efektu, jakmile se vrátíte k běžné stravě, nemluvě.

Pokud začnete tělu odepírat jídlo, váš metabolismus přepne do klidového stavu a energii, kterou mu dodáváte, byť jen v omezeném množství, si začne o to více ukládat, protože očekává „těžké časy“. Může se tak stát, že nejen, že ačkoliv se týráte hlady, nic nezhubnete, ale dokonce ještě ztloustnete. A když pak začnete jíst zase „normálně“, ukládá si tělo do zásoby dál…

Abyste se vyhnuli následnému jojo efektu, je optimální zhubnout asi půl kila za týden a jedno až dvě kila za měsíc.

Takže aktivní životní styl s vyváženou stravou a dostatkem pohybu je stále nejlepší a dosud nepřekonaná cesta, jak zůstat dlouho zdravý, štíhlý a fit.

Zdroj: názory a tvrzení autora¨, everydayhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat