Prostreno.cz

Zuby kvalitně vyčistí i některé potraviny

Samozřejmě kartáček, pastu a zubní nit nemůže stoprocentně nahradit nic jiného. Ale v případě nouze vám mohou s vyčištěním chrupu pomoci i některé potraviny. Které si pro jistotu zabalit do batůžku?

Správnou dentální hygienou dáváte svému chrupu potřebnou péči. Jestli je dostatečná nebo ne, vám prozradí při pravidelné kontrole váš zubní lékař. Ale může se stát, že někde mimo domov kartáček nemáte, zapomenete nebo dokonce ztratíte. Co potom? Postarat se o zuby přece musíte! Dr. Angelika Brandl-Riedl, stomatoložka v Düsseldorfu a předsedkyně německého svazu stomatologů, radí, jak na očistu chrupu v takovém případě.

Máta jako první pomoc

Když například na cestách nemáte po ruce žádný kartáček, můžete například žvýkat listy máty. V zásadě lze říci, že se hodí všechny druhy bylinek, které běžně najdete v přípravcích o zubní péči. Vedle máty je to například ještě citronová tráva nebo šalvěj (ta se ale rozhodně nedoporučuje v těhotenství).

Jablko vždy s sebou

Svoji významnou roli hrají i jablka, protože ta se při jídle dostanou do všech koutů ústní dutiny. Obsahují kromě jiného také vlákninu, tedy rostlinná vlákna, která při žvýkání kloužou po povrchu dásní a odstraňují plak ze zubů a jazyka. Vlastně to platí pro všechny druhy tvrdého ovoce a zeleniny – třeba mrkev nebo kedlubnu. A protože jablka obsahují také mnoho kyselin, je dobré si po konzumaci ideálně vypláchnout ústa čistou vodou.

Ovoce a zelenina masírují dásně

Při silném žvýkání a drcení tvrdých potravin jako je právě syrové ovoce a zelenina, ale i ořechy, se aktivují také tkáně a buňky pro stavbu kostí – a to je pro zuby jako gymnastika. A ještě se zásobíte vitaminy, které jsou pro zdraví zubů a dásní neméně důležité. Například nedostatek vitaminu A může způsobit parodontózu – silný bakteriální zánět zubního lůžka.

Nepohrdněte ani žvýkačkou

Po jídle je také dobré žvýkat žvýkačku bez cukru, které podpoří produkci slin. Ty obsahují enzymy ničící bakterie, ale i tělu vlastní fluorid, který dokáže v počáteční fázi zabránit kazu. Remineralizuje povrch zubů, posiluje sklovinu a brání rozmnožování bakterií. Sliny ale tělo tvoří pouze tehdy, pokud má dostatečný přísun tekutin. Proto je velmi důležité i pro zdraví zubů vypít denně alespoň 1,5 až 2 litry vody denně.

Zdroj: Süddeutsche Zeitung





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat