Prostreno.cz

Makrobiotická strava podle jin a jang

Zásadní pro tuto filozofii je, že na světě i ve vesmíru existují dvě síly – jin a jang. A správnou volbou potravin při makrobiotické stravě by se mělo dosáhnout rovnováhy mezi oběma.

„Makrobiotický“ je odvozeno od řeckého slova „makros“ – tedy velký nebo dlouhý a v přeneseném smyslu znamená „velký a dlouhý život“. Tento koncept inspirovaný Dálným východem je založený na učení jinu a jangu a měl by vést k zdravému a dlouhému životu. Jak se tedy stravovat „makrobioticky“?

Jin v makrobiotické stravě představují například kyselé potraviny, draslík, cukr a ovoce. Zatímco jang jsou potraviny zásadité, sodík, sůl a obiloviny. Síla potravin se dá dodatečně změnit jejich přípravou. Ale optimální poměr mezi jinem a jangem by měl podle makrobiotiky být 5 : 1. Poměr je odvozený z poměru draslíku a sodíku v hnědé rýži, která je v této nauce považována za nejoptimálnější výživový prostředek.

Jaké potraviny jsou povolené

Základem celé stravy je přírodní rýže a celozrnné obiloviny, které se jedí celé, drcené nebo v jako mouka. V původní formě by měly představovat 50 až 60 procent všech potravin. K tomu se mohou přidat luštěniny, fermentované výrobky ze soji, ořechy, semínka, mořské řasy, trochu ovoce, ryby nebo trochu rostlinného tuku. Pít byste měli jen tolik, kolik skutečně potřebujete.

Co rozhodně ne

Naopak „zakázané“ je maso, loupaná rýže, mléko, vejce, cukr, káva a povzbuzující čaje, ostré koření nebo zmražené a konzervované potraviny. Potraviny byste měli jíst nejen podle ročních období, ale i pouze ty regionální.

Harmonie chutí

V makrobiotické stravě neexistuje žádný pevný plán, nicméně je vhodné jíst tři jídla denně. Největší část pokrmů by měla mít sladkou chuť, která ale vzniká právě dlouhým žvýkáním obilí. Ovšem stejně důležitá je i trochu slaná a lehce kyselá chuť, v minimálním množství ale také hořká a ostrá. Cílem je přivést svoje tělo do rovnováhy.

Zdroj: mylife





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat