Prostreno.cz

Teplý zázrak jménem mléko s medem

Jistě jste se už někdy setkali s tvrzením, že kdo nemůže usnout, tomu pomůže teplé mléko s medem. Pomáhá to opravdu, nebo je to jen další babská pověra?

V noci, kdy člověk nemůže usnout, je pohled na hodiny jako nový způsob mučení. Hlavou začnou v panice kroužit myšlenky na schůzku příštího rána následované neustálým počítáním, kolik hodin spánku ještě zbývá.

A když počítání oveček, ani zbývajících hodin spánku nepomáhá, přichází na řadu stará dobrá rada, která má tělo zahřát, uklidnit, a nakonec i přinést vytoužený spánek – teplé mléko. A že jeden doušek mléka na uklidnění stačí, chápeme už od narození. Ale co když mléko nezahřálo matčino tělo, ale běžná mikrovlnka?

Na spánek pomáhá tryptofan

Mléko obsahuje relativně velké množství tryptofanu. Za tímto názvem se schovává aminokyselina, kterou si tělo nedokáže vyrobit samo. Přesto, abychom přežili, musíme si ji třeba ve formě vitaminů dodávat stravou. V mozku hraje tryptofan velmi důležitou roli. Za světla z něj vyrábí hormon štěstí serotonin, který přispívá k tomu, že se cítíme bdělí a fit. Jakmile se ale setmí, změní se serotonin v melatonin – hormon spánku, který tělo uklidní a uspí.

Na zdraví – a dobrou noc

Takže myšlenka, že mléko pomáhá k usnutí, je až dosud pravdivá. Ale má to jeden podstatný háček, známý i pod názvem „tryptofanový paradox“. Totiž fakt, že přijmeme větší množství této látky, ještě vůbec nemusí znamenat, že se dostane až do mozku. K tomu totiž tryptofan potřebuje nějaký transport. Což je většinou jiná aminokyselina. Ale jakmile s mlékem přijmeme i sacharidy – třeba med nebo kakao – vyplaví mozek inzulin, který jako pečlivý vrátný k mozku žádnou aminokyselinu nepustí.

Ovšem ani potom by si člověk neměl dělat velké naděje. Existuje totiž ještě druhý problém. Abyste opravdu lépe usnuli, museli byste přijmout alespoň 1000 mg tryptofanu. A to odpovídá 25 sklenicím mléka…

Spolehněte se na pravidelný rytmus

Takže teplé mléko má pro nás je psychologický efekt. To nejdůležitější pro dobrý spánek je pravidelnost. Pokud máte problémy usnout, pak byste měli ráno vstávat vždy ve stejnou hodinu, a to i o víkendu. Vydržet byste měli i v případě, že jste v noci nespali dost nebo ponocovali. Tak alespoň usnete večer opravdu dobře.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8105430/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat