Prostreno.cz

Překvapivá a netradiční využití majonézy

Dávat majonézu do salátu? To samozřejmě můžete. Ale stříbrné šperky a dřevěný nábytek s ní naleštíte také! Funguje i jako zvlhčující krém a hnojivo květin.

Majonéza je hutná omáčka bílé či nažloutlé barvy, bez níž si některé pokrmy lze jen těžko představit. Podle historických pramenů pochází z hlavního města španělského ostrova Menorca, kde vznikla nedopatřením roku 1756. Na oslavě pořádané jistým maršálem se při hostině měla podávat směs připravená z vajec a smetany, která se bohužel srazila. Kuchař ji z nouze nahradil olejem, což se ukázalo jako velice dobrý tah. Ochucovadlo, jež vzniklo dílem náhody, nakonec miluje celý svět! Ale proč majonézu jenom jíst? Má přece i jiná využití. O těchto už jste slyšeli?

Leštidlo a restaurátor dřeva

Odřené nebo zašlé stoly a židle? I dřevěný nábytek si na majonéze moc rád smlsne. Koneckonců, většina komerčních leštidel je na bázi oleje, stejně jako tato chutná přísada. Aplikovat ji můžete pomocí měkkého hadříku, postará se o hydrataci, lesk i výplň drobných prasklin. Podobné služby vlastně poskytuje i lidské pleti…

Chladivý zvlhčovač pleti

Sluneční paprsky vysušily vaši kůži? A ke všemu to příšerné horko, které teď venku panuje! Proč si tělo nepotřete majonézou? Její složky zabrání odlupování pokožky, přičemž zajistí dodávku vlhkosti i prospěšných živin. Možná jde o neobvyklé mazání, ale účinné, a navíc osvěžující.

Svižný růst vlasů? Užijte si ho!

Látky obsažené ve zmíněné omáčce podporují růst vlasů a zabraňují jejich nadměrnému vypadávání. Také kštici propůjčí hebkost a poddajnost, zatímco přispějí k zacelení rozdvojených konečků. Použijte ji jako masku, jejíž ideální doba působení je něco okolo deseti minut, poté se opláchne vodou.

Vzpruha pro květiny

Pokud vám pokojové i venkovní rostliny uvadají a budí nezdravý dojem, potřete jednou za čas jejich listy malým množstvím majonézy. Na vzhledu a kondici se to brzy projeví! Vaše živoucí dekorace budou obdivovat i sousedé ze širokého okolí. Mimochodem, tahle ingredience nablýská i stříbrné šperky a odstraňuje skvrny od barev. Zbavte se následků malování, které vám ulpěly na vypínačích, klikách ode dveří i oknech levou zadní!

Zdroje: wikipedia.org, rachaelraymag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat