Prostreno.cz

Jestřábník chlupáček použijte na vykašlávání

Říká se mu myší ouško nebo kočičí jazyk. Právě teď ho na své procházce jistě potkáte. Jestřábník primárně přispívá ke správné funkci ledvin, zbaví vás přebytečné vody v těle a uleví od kašle! Víte, kam se za ním vydat?

Jestřábník chlupáček (Hieracium pilosella) roste na loukách, pastvinách, vřesovištích, podél silnic, v slunných borových a dubových lesích i štěrkopískových a hliněných lomech. Poznáte ho podle žlutých květů, které kvetou od května až do září. Proč si myší ouško natrhat?

Pilosella je známá a jako lék se používá již od 12. století. Ve skutečnosti o této rostlině ve svých spisech hovořila už Svatá Hildegarda z Bingenu, německy Hildegard von Bingen, přezdívaná Sibyla Rýnská – německá křesťanská mystička, přírodovědkyně a lékařka.

Účinné diuretikum

Kočičí jazyk uvolňuje svaly průdušek, podporuje vykašlávání, působí proti dýchacím potížím včetně astmatu, sípání, černého kašle, bronchitidy a jiných chronických kašlů. Bylina je mírně svíravá a silně močopudná. Pakliže je čerstvá, považujte ji za antibiotikum. Rostlinka se také používá při léčbě chřipky a cystitidy, zároveň působí proti zadržování vody v těle, zejména v dolních končetinách. 

Výborná bylinka do zahrady

Občas se aplikuje na malé, řezné rány, popáleniny a odřeniny, zmírňuje zánět ledvin a močových cest, snižuje horečku, zastavuje krvácení z nosu a krotí nadměrné menstruační krvácení. Obvykle se z myšího ouška připravuje čaj, který zastává i funkci kloktadla. Pokud se kočičí jazyk aplikuje lokálně, urychluje hojení ran. Další dobrou zprávou je, že ho můžete pěstovat i ve své zahradě.

Tinktura i nálev

Zakryje volné plochy, parádu nadělá ve skalkách, na okrajích záhonů i podél zídek. Pěkně doplní kvetoucí luční kompozice, také přispěje ke zpevnění půdy na umělých a přírodních zahradních svazích. Jestřábník je mrazuvzdorný (a do -24 °C), preferuje slunečné až polostinné stanoviště a sušší, na živiny chudé půdy. Sbírá se nať – celá nadzemní část rostliny.

Pro výrobu tinktury použijte vodku nebo slivovici (40 % procent alkoholu). Bylinku vložte do sklenice s víkem, zalijte alkoholem, zavřete a nechte 3 týdny louhovat při pokojové teplotě. Minimálně jednou denně protřepte. Poslední den tinkturu nechte ustát a pak přefiltrujte, nejlépe přes papírový filtr. V případě nálevu vložte 1 až 2 čajové lžičky do šálku, zalijte vroucí vodou (asi 250 mililitrů) a nechte 10 až 15 minut stát. Poté přeceďte. Pro nejlepší výsledky je vhodné pít třikrát denně.

Zdroje: Wikipedie.cz, naturallifeapp.com, zahradnictvi-flos.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat