Prostreno.cz

Tolik potřebný a opomíjený selen

Selen. Stopový prvek, který dodnes zůstává málo známou výživnou látkou, ačkoli jeho dopad na naše zdraví a celkovou pohodu má obrovské rozměry.

Možná jste selen v poslední době zaznamenali skloňovaný zejména v souvislosti s jeho vlivem na imunitu, avšak je toho mnohem více, co vám tento poněkud nedoceněný bratříček běžně známých vitaminů a minerálů po zdravotní stránce přinese.

Proč je selenu tak málo?

Ve většině evropských zemí je příjem selenu velice nízký, jelikož je místní půda na tento prvek poměrně chudá, a pokud nekonzumujete plodiny dovážené např. z Ameriky (kde je půda na selen naopak zase velmi bohatá), nýbrž upřednostňujete lokální produkci, je velice pravděpodobné, že vaše tělo nemá dostatek selenu, což je špatná zpráva pro vaše zdraví a odolnosti např. proti rakovině.

Co způsobí nedostatek selenu?

Kromě slabší imunity, která se projeví zejména v období se zvýšeným výskytem chřipek a respiračních onemocnění, se nedostatek selenu projeví také zvýšenou náchylností k nemocí srdce (jeho nižší hladina pravidelně doprovází anginu pectoris), otoky kloubů (revmatické bolesti, poškození chrupavek), neplodnost (snižuje se pohyblivost a vitalita spermií), šedý zákal (dochází k degeneraci žluté oční skvrny, která je centrem ostrého vidění) apod.

Vliv na rakovinu

Selen se může pochlubit velmi působivým souborem vlastností. Má antioxidační a protizánětlivé účinky, a aktivuje hormony štítné žlázy. Jestliže vaše tělo postrádá dostatečné množství selenu, hrozí oslabení imunity, úpadek kognitivních schopností a obecně vyšší úmrtnost. Avšak největším přínosem selenu je jeho důležitá úloha při prevenci vzniku rakoviny.

Snižuje totiž oxidační stres, zabraňuje poškozování DNA a tvorbě zánětů, což jsou všechno problémy přispívající ke vzniku rakoviny!

Jak již bylo zmíněno, selen významně reguluje imunitní sytém, čímž pomáhá organismu likvidovat rakovinové buňky, a některé metabolity selenu (např. metylselenol) mohou uplatnit své vlastní protirakovinové účinky. Řada studií prokázala, že vyšší příjem selenu je spojen s nižším výskytem nejběžnějších typů rakoviny jako je karcinom plic, štítné žlázy, močového měchýře, jater, žaludku nebo karcinom prostaty, který patří mezi ty nejlépe zdokumentované.

Všeho moc škodí

Pokud se rozhodneme selen doplňovat ve formě doplňků stravy, je potřeba si však nejprve uvědomit jednu důležitou věc: selen byl nejprve popsán jako toxický prvek, tudíž je tedy víc než jasné, že ve vysokých dávkách může být toxický.

Proto i v případě selenu platí: Všeho s mírou. Jeho nadbytek je totiž stejně nebezpečný jako jeho nedostatek.

Selen se nachází se v mléce, rybách, ořeších, vnitřnostech, také v droždí či kukuřici apod. Jak již bylo zmíněno, ve většině evropských zemí je však obsah selenu v půdě velmi nízký, tudíž je nízký i jeho obsah v rostlinách, krmivech a následně v potravinách. Z těchto důvodů je hladina selenu u současného člověka nedostatečná a je třeba ji uměle zvyšovat.

Kolik selenu tedy doplňovat?

Průměrnému Evropanovi lze doporučit denní doplňkovou dávku selenu ve výši 50–60 mcg, která by měla vést k optimalizaci fungování selenoproteinů a maximalizovat ochranu proti rakovině.

Selen můžete užívat buď ve formě multivitaminových kapslí pro sportovce, kde je již obvykle adekvátní množství tohoto prvku, nebo si můžete koupit samostatný přípravek s obsahem selenu.

Zdroje: Glen Matten: myths about health, celostnimedicina.cz





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat