Prostreno.cz

Vyzkoušejte netradiční skořicový med

Kdo by nemiloval zlatavě se třpytící lahodný sladký nektar s vůní lučního kvítí a lesních plodů?

První zmínky o medu můžeme najít již ve starém Řecku a Římě, kde včelařství bylo jedním z hlavních řemesel. I nejvyšší řecký bůh Zeus byl v mládí živen medovou nymfou Melissou. Hippokrates pak doporučoval med pro svoje léčivé účinky (především pro schopnost tlumit horečky), a medovina, hojně užívána Vikingy, se řadí k nejstarším alkoholickým nápojům vůbec (je údajně dokonce starší než pivo či víno).

Pro ty z vás, kdo patříte k velkým milovníkům medu, máme jednoduchý tip, jak si tuto pochoutku trochu ozvláštnit, a ještě více vyzdvihnout jeho prohřívací a léčivé vlastnosti.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Řeč je o skořicovém medu, který si snadno připravíte doma vlastními silami. Potřebovat budete sklenici poctivého medu od včelaře (med ze supermarketu vám příliš velkou službu neprokáže, jelikož v něm není takové množství enzymů a vitaminů) a cejlonskou skořici, která je ostřejší a výraznější než levnější typ skořice Cassia.

Dejte medu vlažnou lázeň

Ideální pro přípravu je med, který má tekutou konzistenci. Pokud však váš med začal tzv. „cukernatět“, můžete jej znovu rozpustit ve vodní lázni, která však nesmí přesáhnout teplotu 40 stupňů Celsia, pokud chcete zachovat enzymy a účinné látky medu.

Po rozpuštění pak do medu postupně vmíchejte několik lžic skořice (dle chuti a uvážení). Pro opravdu výraznou chuť můžete použít například poměr: 4 díly medu na 1 díl skořice, pro jemnější variantu pak stačí 3–4 lžíce do celé sklenice.

Nechte med v klidu vyzrát

Takto připravený med nechejte týden až měsíc odpočívat ve spižírně, aby se skořicové aroma a její účinné látky v medu hezky rozpustily a rozležely, tedy aby skořicový med tzv. vyzrál.

Skořicový med pak můžete používat do čaje, na lívanečky, na vánočku, nebo si připravit ranní očišťující nápoj ze sklenice vody, lžičky skořicového medu a lžíce jablečného octa.

Proti zánětům a virům

Skořice v kombinaci s medem působí protizánětlivě, pomáhá léčit nachlazení, posiluje imunitní systém, chrání tělo před viry a bakteriemi, a dokonce může pomáhat snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Další varianty

Stejně zajímavou variantou je také „káva v medu“, kterou si připravíte tak, že do sklenice s medem přimícháte několik lžiček instantní kávy. Volte jemnější a kvalitní instantní kávu, aby vám med zbytečně nezhořkl.

Pokud se vám nápad s vylepšováním medu zalíbil, můžete se pustit do dalších verzí, a přidat do medu např. kardamom, kakao, karob, vanilku, perníkové koření apod. Případně můžete v medu nechat koupat také vlašské ořechy, což je extra pochoutka!

Zdroje: herbalista.cz, alternativnimedicina.cz





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat