Prostreno.cz

Vitamin D zlepšuje příznaky dětského autismu

Máte doma autistické dítě? Dohlédněte, aby mělo dostatek vitaminu D. Je to prý zaručený recept, jak příznaky této vývojové poruchy podstatně zmírnit!

Vitamin D se obvykle zmiňuje v souvislosti se silnými kostmi a prevencí křivice, tedy zejména u dětí. Bylo by ale chybou myslet, že „nemá na práci“ nic jiného. Kam až sahá jeho působnost a co má společného s poruchami autistického spektra?

Multifunkční přítel

Vitamin D působí protizánětlivě a protivirově. Také reguluje hladinu vápníku a fosforu, zatímco přispívá ke zlepšení nálady, normalizuje tlak a chrání kardiovaskulární systém. Podle četných lékařských poznatků také bojuje proti vzniku těhotenské cukrovky i rakoviny. Nelze nezmínit ani jeho prospěch, když jde o plodnost, mozkovou činnost, hubnutí, imunitu a nervový systém. Jak vidno, úkolů má tento vitamin skutečně hodně. Ale počkat, ve své podstatě to vlastně vitamin vůbec není. Co je tedy zač?

Něco jako hormon

Věda uvedenou látku označuje jako substrát seco-steroidního neuro-hormonu. Díky tomuto zařazení a samozřejmě i přirozeným schopnostem má tedy co dočinění také s lidským genomem. Zjednodušeně řečeno – značně ovlivňuje geny. Protože příčinou autismu je patrně kombinace genetických předpokladů a dalších faktorů, začalo se mezi lékaři okamžitě spekulovat, do jaké míry dokáže vitamin D příznaky této vývojové poruchy zmírnit. V průběhu posledních let se uskutečnilo mnoho studií, ovšem všechny se shodují v tom, že to rozhodně není málo.

Naděje v podobě optimálního dávkování

Odborný magazín Life Extension i žurnál Scientific American publikoval jeden konkrétní výzkum, jehož závěry sdělují, že 50 procent rodičů, kteří svým dětem podávají dostatek vitaminu D, registrují u jejich potomků výrazné zlepšení autistických příznaků. Autoři oné studie ve finální analýze rovněž zmiňují, že vitamin D stabilizuje chromozomální strukturu a zabraňuje dvojvláknovým zlomům DNA, proto je jeho role při opravě genové mutace důležitější, než původně předpokládali.

Zdroje: naturalsolutionsmag.com, nhs.uk, nih.gov. wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat