Prostreno.cz

Raritu v podobě modrých banánů lze vypěstovat i doma

Máte rádi banány? Zkuste si doma zasadit semínka modrého banánovníku. Zajímavou úrodu bude obdivovat vaše zdraví i široké okolí!

Banány nepochybně patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Pěstují se ve 135 zemích světa, přičemž se jich ročně podaří vyprodukovat více než 140 milionů tun. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), jež spadá pod OSN, jsou banány čtvrtou nejdůležitější potravinou, a to hned po rýži, mléku a pšenici. A že existuje jen jeden druh? Omyl. Bývá jich totiž celých 600! Už jste někdy slyšeli o modré odrůdě, která svou chutí nápadně připomíná vanilkovou zmrzlinu?

Dezert, co potěší všechny smysly

Říkáte si, co je to za hříčku přírody? Pravda je taková, že banánovníky přirozeně mutují, čímž vznikají různá aromata a pro nás podivnosti. Kromě modrých banánů třeba na Havaji rostou i takové, jež chutnají třeba po citronech nebo jablkách. Příroda zkrátka fantazii meze neklade! Jak je to s nutričním profilem a zdravotní prospěšností zmíněného „zmrzlinového ovoce“? Jsou tu taky nějaké zvláštní odchylky?

Medicína, kterou nečekáte

Druh zvaný Blue Java zprostředkovává značné množství vlákniny, proto pomáhá zachovat bezproblémový chod trávení, podporuje detoxikaci, reguluje cholesterol a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Je také bohatý na vitaminy B6, A a C, stejně jako na draslík, hořčík, měď a fosfor. Nabízí i vyšší podíl bílkovin, na stranu druhou má velice nízký obsah tuku. Díky tomu normalizuje krevní tlak, upravuje hladinu krevního cukru a zlepšuje náladu, zatímco potlačuje chuť k jídlu a posiluje imunitu. Že byste tuhle nezvyklou raritu ochutnali – už jen ze zvědavosti? Ačkoli se modré banány do České republiky bohužel nedovážejí, degustaci to vylučuje. Co si je pěstovat doma? V tropech sice nebydlíte, přesto je to možné.

Zvládnou i méně zkušení zahrádkáři

Na internetu lze dnes sehnat takřka všechno. I semínka modrého banánovníku! Sám o sobě není vůbec náročný, v podstatě vyžaduje jen vlhko a pravidelnou zálivku. Velkou část roku může být ubytován venku, protože je odolný vůči chladu. Bez obtíží snese i teploty okolo šesti stupňů Celsia. Tak co vy na to, pustíte se do toho?

Zdroje: livelovefruit.com, seasia.co, riehl-collection.de





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat