Prostreno.cz

Konzumace hranolků je spojována s vyšším rizikem úmrtí

Dát si hranolky jen občas? Klidně. Ale dopřát si je dvakrát týdně? To už je jiná písnička. Proč mají pověst jídla, kvůli kterému lze předčasně zemřít?

Brambory se prý dostaly do Evropy díky zámořským výpravám mořeplavce Kryštofa Kolumba. A jak vznikly oblíbené hranolky, které mají dokonce i svůj mezinárodní den, jež připadá na 13. července? To je vcelku zajímavá historka…

Šťastný konec nešťastné domněnky

Legendy praví, že takzvané pommes de terre frites má na svědomí Francouz Marie-Antoine Carême, který je poprvé připravil na počátku 19. století. Chtěl kvůli nešťastné lásce spáchat sebevraždu, proto si usmyslel, že se smrtelně otráví bramborami, které mylně považoval za prudce jedovaté. Nakrájel je tedy na tenké hranoly a usmažil na pánvi. Odchodu na onen svět se ale nedočkal, tento pokrm mu místo toho zajistil slávu a ohromné bohatství. Že by osud? I tak se tomu dá říkat. Každopádně s odstupem času se začalo připouštět, že tento člověk nebyl daleko od pravdy, když předpokládal, že konzumace smažených brambor není slučitelná se zdravím ani životem. Co je tady špatně?

Ach, ten fritovací olej

Servítky stranou, přátelé. Italská studie uskutečněná na Padovské univerzitě naznačuje poměrně drsná fakta. Vyplývá z ní, že lidé, kteří si dopřávají hranolky dvakrát týdně, čelí velkému riziku předčasného úmrtí. V jejích poznatcích, o nichž informuje magazín American Journal of Clinical Nutrition, se dočítáme, že za všechno může olej ve fritovacím hrnci. Ten prý obsahuje trans tuky, jež mohou sehrát hlavní roli v rozvoji aterosklerózy, s níž zase úzce souvisí závažné kardiovaskulární choroby.

„Spotřeba smažených brambor neustále roste, což je alarmující. Když se k ní přidají i další škodlivé faktory, jako je třeba nedostatek pohybu, nadměrná spotřeba soli nebo obezita, může se pravděpodobnost smrtelných onemocnění ještě navýšit,“ varuje vědecký výzkumník a autor studie Nicola Veronese. Jak často do rychlého občerstvení zavítáte vy? Teď už si na hranolcích možná tolik nepochutnáte…

Zdroje: 1mhealthtips.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat