Prostreno.cz

Přehled škodlivých potravin

Ačkoli některé potraviny nejíme kvůli jejich chuti, ale s vědomím, že děláme něco pro svoje zdraví, jiné potraviny chutnají skvěle, ale zdravé nejsou ani trochu. A některé dokonce způsobují takové změny v těle, že po nich stárneme rychleji. Na které si dát pozor?

Některé potraviny chutnají báječně, ale moc zdravé nejsou. Zlaté pravidlo, které při tom platí, je, že čím více jsou potraviny průmyslově zpracované, tím nezdravější (a škodlivější) jsou. Jaké potraviny vám mohou život zkrátit a po kterém budete minimálně opticky vypadat starší?

Pečená slaninka

Už jen při přípravě se mnohým sbíhají sliny! Ale zdravější díky tomu pečená slanina opravdu není. Slanina není jenom kalorická bomba (100 g má okolo 550 kcal), ale při pečení uzeného masa nebo uzeniny vznikají i rakovinotvorné látky.

Klobása

Grilovací klobása a párečky jsou vynikající, pokud voní po kouři. Jenže to je zdraví nebezpečné. Typická grilovací chuť vzniká, když kape tuk z grilovaného jídla na rozžhavené uhlíky. Tím se tvoří takzvané nitrosaminy ve velkém množství a ukládají se na jídlo. Navíc obsahují klobásky i hodně živočišného tuku, který ucpává cévy a urychluje stárnutí.

Hotová jídla

Stačí je dát do mikrovlnky nebo koupit někde v bistru – hotová jídla jsou sice praktická, ze zdravotního hlediska ale více než pochybná. Na pováženou je především jejich vysoký podíl soli, často už v jedné porci pokrývá celodenní dávku sodíku. A všechno, co z toho plyne, způsobuje vysoký krevní tlak, škodí ledvinám a žaludku a urychluje stárnutí buněk. Mimo jiné obsahují hotová jídla ještě často přídatné látky, aby vydržely déle čerstvé.

Burgery a fast-foody

Nejlepší je dvojitý a sýrem? Ale taková kalorická bomba neublíží jenom vaší postavě, ale svým vysokým obsahem trans tuků a soli i srdci a krevnímu oběhu. Různé studie prokázaly, že trans tuky se usazují především na břiše a břišní tuk je mimořádně nebezpečný, protože produkuje látky, které poškozují orgány a cévy. A všechny tyto procesy samozřejmě podporují předčasné stárnutí a vznik onemocnění.

Sušenky

Většina prodávaných sušenek je průmyslově zpracovaných a pečených s trans tuky. Ty nepocházejí jenom z živočišných zdrojů, ale vznikají i tak, že se ztuží rostlinný tuk. Označení „ztužený tuk“ nebo „částečně ztužený tuk“ znamenají, že se jedná o trans tuky, které zvyšují škodlivý cholesterol v krvi. Následkem toho cévy tuhnou, mozek měkne a orgány stárnou.

Hranolky

Hranolky mohou obsahovat celou řadu jedovatých látek – akrylamid, heterocyklické aminy, polycyklické aromatické uhlovodany a akrolein. Hodně nebezpečné to je tehdy, když se tuk na smažení používá opakovaně a stále dokola přepaluje. Pak se navíc tvoří ještě takzvané AGE látky (z angličtiny advanced glycation endproducts), které zapříčiňují zánětlivá onemocnění. Samozřejmě to stejné platí o jakékoli jiné fritované nebo smažené zelenině.

Tvrdé salámy

Díky uzení, nitritové soli a jedlé soli jsou tvrdé salámy a další uzenina skutečný problém. Nitritovou sůl tělo mění na rakovinotvorný nitrosamin a živočišné tuky urychlují proces stárnutí a způsobují onemocnění srdce a krevního oběhu. Už 50 gramů uzenin denně zvyšuje riziko onemocnění srdce o více než 40 procent.

Zdroj: life line, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat