Prostreno.cz

Doplňky stravy, které nečekaně podporují hubnutí

Máte doma tabletky s obsahem železa či vitaminů B nebo D? A víte, že díky nim můžete být nejen zdravější, ale i štíhlejší?

Chcete si zajistit optimální příjem vitaminů a minerálů, proto zodpovědně užíváte doplňky stravy? Možná vás překvapí, že některé nepomáhají jen s deficitem potřebných živin, ale i hubnutím. Týká se to těchto konkrétních!

B-komplex je klíčový pro metabolismus

Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselina pantothenová (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folát (B9) a kobalamin (B12). To jsou „béčkové“ vitaminy souhrnně označované jako B-komplex. Doporučují se ke snížení míry únavy a vyčerpání, nicméně příznivý vliv mají i na nervový systém, imunitu, produkci červených krvinek, zrak a kvalitu pokožky. Nezbytné jsou také pro plně fungující látkovou výměnu, protože metabolizují sacharidy, bílkoviny a tuky, přičemž pomáhají tělu využívat energii uloženou v potravinách.

Vitamin D jako dietní spojenec

Vitamin D vzniká působením slunečních paprsků na kůži. Ačkoli je jeho hřejivý zprostředkovatel podstatnou část roku k dispozici, z aktuálních statistik vyplývá, že většina moderní populace trpí jeho nedostatkem. Tento vitamin se podílí na vstřebávání vápníku a fosforu, které jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Chrání ale i před depresemi a respiračními chorobami, o čemž se moc nemluví. Stejně jako o tom, že podporuje redukci váhy, i když je jeho zeštíhlující role stále nejasná. Četné vědecké výzkumy potvrzují, že lidé konzumující doplňky stravy s obsahem vitaminu D ztrácejí více tělesného tuku v porovnání s těmi, kteří tak nečiní. Jak je to možné, to je pro odborníky sice záhadou, ale asi se obejdeme i bez vysvětlení, viďte?

Železo? Efektivní spalovač tuků

Železo spadá mezi látky, které si organismus nedokáže vytvořit sám, takže je odkázán jen na vnější zdroje. A že je tento minerál pouhopouhou prevencí anémie? Ale kdepak! Funguje jako přenašeč kyslíku do všech buněk a svalů, čímž nepřímo povzbuzuje i spalování kalorií. Když ho budete mít dost, vyhnete se i bolestem hlavy, popraskaným koutkům a poruchám soustředění.

Zdroje: healthline.com, nih.gov, everydayhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat