Prostreno.cz

Vyrobte si levandulový olej s blahodárnými účinky

Pěstujete levanduli jen pro potěchu oka? To je možná škoda. Když si z ní vyrobíte olej, můžete se zbavit celé řady neduhů!

Levandulový olej nejenže krásně voní, ale i zkrášluje a uzdravuje. Jistě, můžete si ho koupit v lékárně či drogerii, ale pokud aromatickou bylinku s fialovými květy pěstujete doma v květináči, přímo se nabízí i vlastní výroba. Že na žádné složitosti nemáte čas, náladu a hlavně nervy? Co když vám řekneme, že příprava blahodárného mazání zabere jen minimum času a úsilí?

Recept zvládne každý

První a vlastně i nejdůležitější ingrediencí je samozřejmě levandule. Je v podstatě jedno, zda její květy použijete čerstvé či sušené, jakmile je nasekáte nadrobno, vložte je do menší sklenice. Následně na pánvi rozehřejte olej. Hodí se kupříkladu olivový, ale chybu neuděláte ani se slunečnicovým, jojobovým nebo mandlovým. S ním pak levanduli zalijte a nádobu dobře uzavřete. Stát by měla celý měsíc na temném a chladnějším místě, ovšem každý den je třeba s ní „zatřepat“, aby se uvolnily všechny léčivé složky. Po uplynutí stanovené doby olej přeceďte a můžete si začít naplno užívat jeho všestranného působení. Tady jsou způsoby, jak ho využít!

Spása nejen při migréně

Levandulový olej působí protizánětlivě, dezinfekčně a antisepticky, což z něj dělá skutečně multifunkční prostředek. Když si s ním potřete spánky, migréna odezní jako mávnutím kouzelného proutku. Ulevuje i namoženým svalům, které si „stěžují“ na příliš náročnou fyzickou aktivitu. Přínosný je také pro pacienty s revmatismem – ti si s ním mohou masírovat postižená místa. Tento mazlavý spojenec funguje i jako repelent. S radostí po něm sáhnete i tehdy, když vás bodne hmyz, nebo se spálíte na sluníčku. V případě povrchových zranění zase urychluje hojení a zabraňuje infekcím. Co dalšího má „pod palcem“?

Víc než jen přísada do koupele

Pokud si levandulový olej přidáte do koupele, zbavíte se stresu a nervozity, přičemž podpoříte kvalitní spánek. Levandule navíc zlepšuje krevní oběh, vyživuje pokožku, bojuje proti kožním plísním a omlazuje. Její inhalace, které se v lázni pochopitelně nevyhnete, zprůchodňuje ucpané dýchací cesty. Vámi vyrobený voňavý olejíček bude skvělou součástí běžné kosmetické rutiny, neboť pleť čistí, vyživuje a hydratuje, zatímco předchází akné. Klidně si ho ve formě masky dávejte i na vlasy, což zlepší jejich zdraví, růst i vzhled. Uznejte sami – nezní to skvěle?

Zdroje: sunset.com, homesteadandchill.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat