Prostreno.cz

Zařazením tahini do jídelníčku podpoříte zdraví i krásu

Máte rádi sezamová semínka? A už jste ochutnali tahini? Tato kuchyňská přísada láká nejen svou všestranností, ale i tím, že zpomaluje stárnutí, reguluje cholesterol a posiluje imunitu!

Tahini. Jsou to snad těstoviny nebo nějaký druh rýže? Ani jedno ani druhé. Jedná se o pastu, nikoli však zubní, ale sezamovou. Existuje pak ve dvou variantách – z loupaných a neloupaných sezamových semínek. Zatímco ta první je běžnější Evropě, druhá je rozšířená v asijských zemích. Historické prameny uvádějí, že tahini má původ až ve starověké Persii, odkud se dostala do Izraele.

Pokrm vonící historií

Dnes se tahini využívá do polévek, pomazánek, omáček, koktejlů, zeleninových a masových směsí, marinád nebo jako náhražka másla. Bývá neodmyslitelnou přísadou tradičních jídel, jako je chalva, hummus nebo falafel. Tuto ingredienci nevychvalují jen strávníci a kuchaři, ale i odborníci, pro které je studnicí zdraví. S jakými výhodami se spojuje?

Posílená imunita

Lidově nazývané sezamové máslo obsahuje hned čtyři klíčové živiny pro imunitní systém, jmenovitě selen, železo, měď a zinek. Tyto látky napomáhají produkci bílých krvinek a tím i ničení choroboplodných zárodků. Jedna jediná lžička této pasty vám zajistí zhruba 10 procent jejich doporučeného denního příjmu. A to se počítá!

Regulace cholesterolu a úleva pro srdce

Podle zahraničního serveru MedicalNewsToday je tahini skvělým „lékem“ pro jedince s vysokým cholesterolem, neboť ho výrazně snižuje už po čtyřech týdnech pravidelné konzumace. Díky podílu vápníku, hořčíku a draslíku přispívá i k normalizaci krevního tlaku, čímž omezuje pravděpodobnost mnoha kardiovaskulárních chorob.

Doping pro mozek i tlumení artritických bolestí

Poznatky amerického výzkumu, o nichž informuje magazín The Journal of Rheumatology, sdělují, že tahini tlumí bolesti způsobené revmatoidní artritidou. Zároveň zlepšuje mozkové funkce, protože funguje jako báječný zprostředkovatel omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Nelze opomenout ani to, že zpomaluje stárnutí buněk a omlazuje pokožku, což je zásluha stopových minerálů, bílkovin, aminokyselin a vitaminu E. Nezapomeňte si ji tedy připsat na nákupní seznam…

Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat