Prostreno.cz

Vaše svaly a nervy ocení vitamin B1

Vitamin B1 je pro lidské tělo velmi důležitý. K čemu ho potřebujeme a v jakých potravinách ho najdeme?

Vitamin B1 je ve vodě rozpustný vitamin, který si tělo dokáže ukládat jen ve velmi malém množství. Proto je nutné ho pravidelně doplňovat stravou. Je částí enzymů, které mají na starosti metabolismus sacharidů a aminokyselin, proto ho tělo potřebuje pro získání potřebné energie. A protože transportuje i nervové vzruchy, je důležitý i pro nervy a svaly.

Denní potřeba vitaminu B1, kterou bychom měli potravou přijmout, se pohybuje okolo 1 miligramu. Přitom muži potřebují thiaminu, jak se vitamin B1 také nazývá, více než ženy. U kojících nebo těhotných žen je potřeba také lehce vyšší. Sportovci by si měli dbát na vyšší příjem vitaminu B1, protože se vylučuje potem. Díky tomu a vylučováním močí není možné se vitamin B1 předávkovat.

Kde ho najdeme   

Vitamin B1je obsažený v mnoha potravinách živočišného i rostlinného původu, bohužel velmi často ne v dostačujících dávkách. Nejdůležitějším zdrojem jsou především celozrnné výrobky, ovesné vločky, klíčky nebo luštěniny a ořechy.

Protože si tělo nedokáže vytvořit téměř žádnou zásobu, je velmi důležité zařazovat potraviny s jeho obsahem do jídelníčku pravidelně. Vitamin B1 je rozpustný ve vodě a citlivý na horko, takže při vaření se část obsahu rozpustí ve vodě. Potraviny byste proto měli připravovat jemným způsobem a jen s trochou vody. Příjem vitaminu je dále ovlivněn konzumací cukru, alkoholu, tříslovin v černém čaji a kávě nebo konzervačními látkami.

Nedostatek vitaminu B1

Pokud konzumujete nedostatek celozrnných výrobků, ale hodně cukru a hotových výrobků, můžete trpět nedostatkem vitaminu B1. Chronická konzumace alkoholu, infekční onemocnění, těhotenská nevolnost, onemocnění trávicího traktu a jater mohou nedostatek vitaminu B1 v těle zapříčinit také.

Pokud organismu tento vitamin chybí, trpí nejdříve nervový systém a začnou se projevovat neurologické symptomy. Vynechává paměť, klesá schopnost soustředit se, přicházíí únava, podrážděnost a nechutenství. Prvotní příznaky mohou být také jemné mravenčení v rukou, nohou a chodidlech. Při těžkém nedostatku mohou nastat také stavy úzkosti a deprese.

Typickým onemocněním z nedostatku vitaminu B1 je beri-beri. Ta se projevuje kromě jiného také svalovou ochablostí nebo ochrnutím nohou, ztuhlostí kloubů, nervovými záněty, slabostí srdce a edémy (zadržováním vody). Pokud není nemoc léčena, může skončit smrtí. Vyskytuje se v rozvojových zemích a u alkoholově závislých.

Zdroj: life line






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat