Prostreno.cz

Dneska nemůžu jít běhat, protože… Stop výmluvám

Znáte to – dáte si předsevzetí, že od pondělka/začátku měsíce/příštího roku začnete běhat. A skutečně první týden poctivě obíháte blízké i vzdálené okolí svého bydliště. Jenže pak nějak polevíte. A máte k tomu vždycky „dobrý důvod“.

Jaké nejčastější důvody používáme, abychom si svou nechuť jít běhat omluvili? A proč ve skutečnosti nejsou tak relevantní, jak si myslíme?

Tak například výmluva, že…

… nemám ráno nebo večer (záleží, kdy běháme) dostatek času.

To je asi nejčastější důvod, proč namísto sportu (v tomto případě běhání) zvolíme buď ještě chvíli v peřinách, nebo posezení u televize. Ale jde jen o zvyk – jednak jít běhat neznamená přijít o hodinu času, který bychom mohli strávit jinak (půlhodinka úplně stačí, a tu vyšetří každý), jednak není tak složité přizpůsobit svůj rozvrh nově objevenému koníčku. Zvláště když není nijak náročný. Takže tuhle výmluvu rovnou škrtněte ze svého repertoáru – vydržte prvních pár dnů (týdnů) a uvidíte, že vám za chvíli ani nepřijde, že by vás běh časově nějak omezoval.

… už jsem na běh trochu stará.

Hloupost. Copak po vás někdo chce, abyste trhli rychlostní rekord v běhu na 1 kilometr nebo zvládli maraton? Kondiční běhání s věkem prostě nesouvisí. Navíc, běhání prospívá vašemu zdraví a prodlužuje život, takže na ně vlastně nikdy nemůžete být příliš staří. Samozřejmě musíte zpočátku přizpůsobovat tempo a intenzitu sportu své fyzické kondici (pokud si nejste jisti, zajděte na preventivní prohlídku – lékař odhalí, zda nemáte např. vysoký krevní tlak či jiný problém, který by vám v běhu bránil).

… nemůžu běhat, zrovna jsem „to“ dostala.

Menstruace není důvodem na několik dní v měsíci přestat s běháním. Naopak – některé studie dokazují, že právě pohyb může být pomocníkem proti menstruačním křečím. Nicméně pokud si nejste jistá, že se tato teorie vztahuje i na vás (a protože jsme každá individuální, stát se to může), zkuste jít v den „D“ běhat jen na 10 až 15 minut – jestliže se během této doby vaše potíže nezmírní, nebo se dokonce zhorší, pak se vraťte domů. Jinak si klidně dopřejte svou běžnou dávku běhu. Jinak není žádný důvod proč běhání v průběhu menstruace vynechat.

… venku není na běhání počasí.

Tohle je jedna z vůbec nejčastějších výmluv. Počasí nikdo z nás neovlivní. A bohužel, v našich zeměpisných šířkách není pořád příjemně. V létě bývá horko, v zimě mráz, na jaře a na podzim je sychravo. Co se dá dělat. Ovšem co ovlivnit můžeme, je oblečení. A i sportovní outfity se vyrábějí s ohledem na nejrůznější roční období. Samozřejmě se nedoporučuje běhat v extrémních výkyvech počasí (třeskuté mrazy nebo naopak horka k padnutí), ale jinak není problém přizpůsobit se jakémukoli podnebí. Takže se řádně vybavte, abyste mohli běhat prakticky kdykoli.

… zkoušela jsem to, ale bolí mě při běhu prsa.

Tohle zná spousta žen již od školy a bývá to poměrně častým důvodem, proč se příliš nevěnují pohybovým aktivitám – nepříjemné pocity v prsou. Nicméně to vypovídá pouze o jedné jediné věci. Je na čase pořídit si sportovní podprsenku s dostatečnou podporou ňader. Existují pro všechny velikosti prsou, takže si jistě vyberete. Vyplatí se do nějaké investovat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat