Prostreno.cz

Potraviny na ochranu před rakovinou

Rakovina – strašák, kterého se všichni tolik bojíme. Ne však tolik, abychom se drželi pevných zásad, alespoň ve stravě. Ale naštěstí existuje několik potravin, které nám s ochranou před touto civilizační chorobou mohou pomoci.

Chce to víc než jen vitaminy a minerální látky. Určité potraviny obsahují substance, které pomáhají chránit buňky a předcházet rakovině. Obzvlášť velký účinek mají rostlinné látky, které fungují jako takzvané antioxidanty.

Jaké ovoce a která zelenina jsou nejzdravější? To je těžké říct. V banánech, melounu a kiwi je například méně antioxidačních látek než třeba ve švestkách, ostružinách a hroznovém víně. Jaké potraviny obsahují nejvíce sekundárních rostlinných látek, které chrání před rakovinou?

Černý bez

Spolu s aronií patří k černý bez k potravinám, které mají nejvíce ORAC (oxygen radical absorbance capacity) neboli antioxidantů, a sice 15,000 na 100 g černého bezu. Dokonce i květy černého bezu nebo sirup jich mají hodně.

Fazole

Fazole, hlavně ty malé červené nebo oblíbené Kidney, mají také hodně antioxidačních látek. Jejich hodnota je někde mezi 14,000–15,000.

Borůvky

Malý potravinový zázrak, přičemž volně rostoucí borůvky mají mnohem více antioxidantů než ty kultivované z našich zahrad.

Brusinky

Brusinky seženete na trhu především sušené nebo jako džus. V syrovém stavu ale dodají tělu ve 100 gramech více než 900 jednotek ORAC, šťáva jen asi 1,500. Sušené plody navíc chrání před záněty močového měchýře.

Černý rybíz

Stejně nabitý je i černý rybíz. Kromě 8,000 jednotek obsahuje černý rybíz také černomodré barvivo, které chrání organismus před rakovinou.

Lesní ovoce

O trochu méně antioxidantů, ale stále poměrně hodně, mají ostružiny, maliny a jahody. V číslech je to u ostružin 7,700 a u malin a jahod asi 6,000 jednotek.

Švestky

Tmavě modré švestky jsou plné látek proti rakovině, které se nacházejí především v a těsně pod slupkou. Konkrétně je to 7,300 ORAC, u sušených švestek dokonce ještě více.

Česnek

Látka diallyldisulfid v česneku chrání před rakovinou. Ostré stroužky dodají 5,700 jednotek.

Třešně

Čerstvé třešně mají asi 5,00 antioxidačně působících jednotek, sušené, stejně jako rozinky a brusinky, obsahují ještě větší koncentraci.

Zdroj: life line, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat