Prostreno.cz

Funkční suplementy s vlivem na kvalitu spánku

Všichni vědí, že psychické i fyzické výkony začínají v posteli. Pokud si tělo přes noc dostatečně odpočine, funguje o dost lépe, než když je tomu naopak. Někdy ale posilující spánek narušuje otravný tres. Které nejlepší doplňky stravy založené na výzkumu mu nedají šanci? S těmito se konečně kvalitně vyspíte!

I když se denní potřeba spánku během života mění (zatímco novorozenci mohou spát skoro pořád, teenagerům stačí osm až deset hodin) vždy záleží nejen na délce nočního odpočinku, ale i jeho kvalitě. Bohužel, většina lidí nestráví v posteli ani sedm hodin, takže experti zdvihají varovný prst a označují naši civilizaci za chronicky nevyspalou. Taky patříte k těm, kdo špatně usínají a v noci se budí? Vsaďte na účinné doplňky stravy. Tyhle věda podporuje!

Nezbytný hořčík

Hořčík je důležitý minerál, který hraje roli ve více než 300 enzymových reakcích v lidském těle. Mezi jeho mnoho funkcí patří pomoc se svalovými a nervovými funkcemi, regulace krevního tlaku a podpora imunitního systému. Hořčík napomáhá relaxaci, zmírňuje úzkosti a přispívá ke zkvalitňování spánku. V neposlední řadě je užitečný při správném využívání vápníku a kyslíku. Pakliže tento minerál nechcete přijímat třeba ve formě tobolek, můžete jej získat z potravy. K jeho zdrojům patří ořechy, fazole, avokádo, banány, tmavá listová zelenina, ale i ryby (losos, halibut, tuňák, makrela).

Bájný melatonin

Melatonin je králem noční regenerace. Tělo ho produkuje přirozeně – nejvíc večer. Má důležitou funkci v regulaci cirkadiánního rytmu a signalizaci, že je čas spát. Melatonin užívejte v tabletách. Nebo navyšujte produkci vlastního „spícího hormonu“ s pomocí ovoce a zeleniny (třešně, maliny, kukuřice, chřest, rajčata, granátové jablko, olivy, hroznové víno, brokolice, okurka), zrn (rýže, ječmen, ovesné vločky), ořechů a semen (mandle, vlašské ořechy, arašídy, slunečnicová, hořčičná a lněná semínka).

Mučenka pletní a kozlík lékařský

Mučenka, vytrvalá popínavá rostlina s velkými květy, ovlivňuje množství a kvalitu spánku. Pokud se navíc kombinuje s kozlíkem lékařským, její síla a moc roste. K mání je ve formě tablet nebo kapek, stejně jako již zmíněný kozlík. Poptejte se v lékárně či prodejně zdravé výživy.

Ashwagandha

Ashwagandha (vitánie snodárná) je ajurvédskou bylinou se širokým záběrem použití. Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, má uklidňující účinek, tedy navozuje pocit klidu a tím prospívá spánku. Je libo prášek či kapsle? Obě varianty jsou správné.

Pozor na kořenovou zeleninu

Pochopitelně, že naproti doporučovaným a funkčním suplementům, které spánku napomáhají, stojí nevhodné potraviny a nápoje. Chcete-li, aby tělo z noční regenerace vytěžilo maximum, vyhněte se alkoholu, pikantním a tučným jídlům, kofeinovým a energetickým povzbuzovačům a také diuretikům, kupříkladu melounu a celeru.

Zdroje: medicalnewstoday.com, alaskasleep.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat