Prostreno.cz

Chutné a zdravé potraviny jen s minimem kalorií

Kdo chce zhubnout, musí vydávat více energie, než přijímá. Jen tak tělo začne čerpat ze zásob. Nemusí to ale nutně znamenat, že budete celý den hladovět. Naštěstí existují potraviny, které jsou chutné, zdravé, zasytí na dlouho, a navíc nemají téměř žádné kalorie.

Pro úspěšné zhubnutí je nutná záporná kalorická bilance, protože jen při nedostatku přijaté energie sáhne tělo do svých tukových zásob. Tohoto minusu na kontě lze dosáhnout některými potravinami lépe než jinými. Když se budete stravovat zdravými, nekalorickými potravinami, už vás nebudou lákat ty kalorické.

Pomeranče

Zatímco sklenička čerstvě vymačkané pomerančové šťávy přijde na asi 90 kcal, je v jednom pomeranči asi 42 kcal a více vlákniny.

Broskve

Stejné množství kalorií obsahují také broskve. Pozor si ale dejte na sušené ovoce, které má sice vyšší obsah vlákniny, ale také až šestkrát více cukru.

Citrony

Uznáváme, že citrony nepatří zrovna k druhu ovoce, do kterého si jen tak kousneme. Většinou ho používáme do nápojů – do teplého proti nachlazení a do limonády na osvěžení. S jeho obsahem 30 kalorií s ním ale šetřit nemusíte.

Vodní meloun

V létě může dobře vychlazený meloun nahradit i zmrzlinu. Navíc oproti zmrzlině na 100 g melounu připadá jen 37 kcal.

Papája

Chutná papája patří k nejméně kalorickému ovoci – má jen 32 kalorií. A pokud by se vám exotické ovoce shánělo těžko, vyzkoušejte jahody se stejným množstvím kalorií.

Klíčky

Jsou zdravé v polévce i na chlebu a obsahují v průměru jen asi 27 kcal.

Květák a brokolice

Oba druhy zeleniny dodávají tělu nejen zdravé antioxidanty, ale při 100 gramech jen 20 kcal.

Paprika

Podle toho, jakou barvu paprika má, mění se i obsah kalorií – červená paprika zraje nejdéle, proto má více energie ve formě ovocného cukru, ale například také více vitaminu C. Žlutá, oranžová a zelená paprika má zase méně kalorií.

Mrkev

Kromě karotinoidů, které prospívají zraku, má mrkev jenom 25 kcal, ve sterilizované je jenom 14 kalorií, a přesto mrkev dokáže dobře zasytit.

Lilek a cuketa

Hodí se báječně do nízkokalorických pokrmů, protože se skládají z velkého množství vody. Ovšem pečené na oleji svůj dar nízkého množství kalorií samozřejmě ztrácejí. Bez tuku lilek má jen 20 kcal. Podobně jsou na tom také cukety.

Zdroj: life line, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat